GÜNDEM
Yayınlanma : 10 Ekim 2025 18:26

ABD ordusu, Avrupa'da Rus İHA'larına karşı 'Doğu Kanadı Caydırıcılık Hattı' kuruyor

ABD ordusu, Avrupa'da Rus İHA'larına karşı 'Doğu Kanadı Caydırıcılık Hattı' kuruyor
ABD ordusu, Avrupa'da artan Rus İHA tehdidine karşı 'Doğu Kanadı Caydırıcılık Hattı' konseptini hayata geçiriyor. Yeni savunma stratejisi, veri odaklı ve bütünleşik bir ağ kurmayı amaçlıyor.

Avrupa semalarında artan Rus insansız hava aracı (İHA) ihlallerine karşı ABD ordusu, bölgedeki hava savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla yeni teknolojileri denemeye ve “Doğu Kanadı Caydırıcılık Hattı” (Eastern Flank Deterrence Line - EFDL) konseptini uygulamaya hazırlanıyor.

HAVA SAVUNMASINDA YENİ DÖNEM

ABD 10. Ordu Hava ve Füze Savunma Komutanlığı’ndan Başastsubay Brett Bernier, planla ilgili yaptığı açıklamada, "Kitlesel olarak gelen İHA saldırılarına karşı koyma kabiliyetimizi artırmak istiyoruz. Bu da Doğu Kanadı boyunca uzanan geniş bir savunma hattı kurmak anlamına geliyor" dedi. Bernier, tehdidin sadece tek yönlü saldırı dronlarından ibaret olmadığını, balistik ve seyir füzelerinin de ciddi risk oluşturduğunu belirtti.

VERİ ODAKLI VE BÜTÜNLEŞİK SAVUNMA AĞI

NATO'nun EFDL konsepti, ittifak ülkeleri arasında veri odaklı, bütünleşik bir savunma ağı oluşturmayı hedefliyor. Bernier, Patriot, Avenger ve Sergeant Stout bataryalarının mevcut görevde olduğunu ancak daha fazla sensör, atıcı sistem ve otomasyon ihtiyacını vurguladı. ABD ordusu, bu kapsamda “Common Autonomous Multi-Domain Launcher” adını verdiği yeni bir insansız fırlatma sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistemin, farklı mühimmat türlerini tek bir platformdan ateşleyerek maliyetleri düşürmesi ve operasyonel esnekliği artırması amaçlanıyor. CAML'in orta (CAML-M) ve ağır (CAML-H) olmak üzere iki versiyonunun geliştirilmesi planlanıyor.

15 TEKNOLOJİ SEÇİLDİ

Henüz geliştirme aşamasında olan bu teknolojilerin bazıları, kasım ayında Almanya'da düzenlenecek “Project Flytrap 4.5” tatbikatında test edilecek. ABD'nin Avrupa'daki V. Kolordusu tarafından yürütülen bu program, daha önce dronlara karşı savunma sistemlerini denemişti. Yeni aşamada ise EFDL kapsamında değerlendirilebilecek tüm sensör ve atıcı teknolojiler test edilecek. Bernier’in açıklamasına göre, 200'den fazla şirketin başvurduğu programa yalnızca 15 teknoloji seçilerek dahil edildi. Tatbikat 10-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve NATO'nun doğu sınırındaki savunma mimarisi için kritik bir adım olacak.