BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 12 Eylül 2025 21:29

Akıllı Telefonlarda Sim Kart Dönemi Sona Eriyor

Akıllı Telefonlarda Sim Kart Dönemi Sona Eriyor
Akıllı telefonlarda SIM kart dönemi sona eriyor. Apple ve Google'ın eSIM destekli telefonlara geçişi hızlandırırken, iPhone 17 Air modeli Türkiye'ye de sadece eSIM ile gelecek. eSIM teknolojisi, daha güvenli ve kullanışlı bir deneyim sunuyor ancak BTK'n

ESİM'İN YÜKSELİŞİ VE SIM KARTLARININ GELECEĞİ

İlk SIM kart 1991 yılında Alman şirketi Giesecke+Devrient tarafından üretildi ve kredi kartı boyutundaydı. Ardından 1996'da mini SIM, 2010'da iPhone 4 ile birlikte micro SIM ve 2012'de nano SIM hayatımıza girdi. Nano SIM on yılı aşkın süredir standart olsa da, Apple'ın öncülüğünde sadece eSIM'li cihazlara geçiş kaçınılmaz görünüyor. CCS Insight analisti Kester Mann, Apple'ın duyurusunu "fiziksel SIM kartın sonunun başlangıcı" olarak değerlendirdi. Ancak Apple, SIM kartını tamamen terk etmiyor; Samsung ve Google gibi diğer büyük üreticiler de eSIM'i seçenek olarak sunuyor, birçok bölgede SIM kart girişini koruyor.

ESİM'İN AVANTAJLARI VE TÜRKİYE'DEKİ DURUM

Telefonun içine gömülü olan eSIM (embedded SIM), kullanıcıların seyahat ederken kolayca hat eklemelerine, operatör değiştirmelerine veya aynı telefonda birden fazla hat saklamalarına olanak tanıyor. Çoğu cihaz sekiz adede kadar eSIM depolayabiliyor, ikisi aynı anda aktif olabiliyor. Yeni Android 16 ve iOS 26 güncellemeleri sayesinde eSIM'ler cihazlar arasında daha kolay taşınabiliyor, ancak bazı operatörler hâlâ manuel işlem talep ediyor. Ayrıca, telefon bozulursa SIM'i çıkarıp başka bir cihaza takma seçeneği bulunmuyor. iPhone 17 Pro, "yalnızca eSIM" tasarımı sayesinde daha büyük batarya ve iki saat daha fazla video oynatma süresi sunuyor. Bu, eSIM telefonların tüketiciye doğrudan avantaj sağladığı ilk örnek. iPhone 17 Air modeli Türkiye'ye de sadece eSIM ile gelecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bazı yabancı eSIM sağlayıcılarına erişim engeli getirmesi, 10 Temmuz'da Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM gibi platformların engellenmesine yol açmıştı.