Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ortak bir basın toplantısında Almanya'nın yeni askerlik modeline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Merz, 260 bin asker sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ve Almanya'nın NATO'nun Avrupa kanadında en güçlü orduya sahip olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin faaliyete geçtiğini duyurdu.
YENİ ASKERLİK MODELİ VE HEDEF SAYI
Merz, gönüllülük esasına dayalı yeni askerlik yasa tasarısının Alman ordusunu güçlendirmeyi ve askerliği cazip hale getirmeyi amaçladığını belirtti. Hedef sayıya ulaşılamaması durumunda ise yasa tasarısına daha fazla yükümlülüğü içeren bir düzenleme ekleneceğini açıkladı. Bu düzenlemenin kabine kararı ve meclis onayı gerektireceğini de sözlerine ekledi. Savunma Bakanı Pistorius da yeni modele ilişkin olumlu görüşlerini dile getirerek, 2030 yılına kadar 100 binden fazla ek askeri personel eğitileceğini, ancak hedeflere ulaşılamaması halinde askerliğin zorunlu hale getirilebileceğini ifade etti.
ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ KURULDU
Kabine tarafından onaylanan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, Almanya'nın iç ve dış ekonomisi ile dijital güvenliği de dahil olmak üzere ulusal güvenliğine ilişkin konularda hükümetin merkezi bir platformu olacağı açıklandı. Başbakan Merz'in başkanlık edeceği Konsey'de, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ile ilgili bakanlıkların temsilcileri yer alacak. Çevresel felaketler ve benzeri durumlarda ise diğer bakanların da Konsey'e katılabileceği belirtildi. Konsey'in koordinatörlüğünü ise Başbakanlık ekibinden Jacob Schrot üstlenecek.


