EKONOMİ
Yayınlanma : 24 Kasım 2025 01:17

Altın savaşında şok rekabet: Rusya ve Avustralya küresel rezervlerin yüzde 40'ını ele geçirdi!

Altın savaşında şok rekabet: Rusya ve Avustralya küresel rezervlerin yüzde 40'ını ele geçirdi!
Rusya ve Avustralya, küresel altın rezervlerinin yüzde 40'ını kontrol ederek yoğun bir rekabet içinde; ilk 10 ülke 7 trilyon doları aşan rezervlere sahip.
Altın savaşında şok rekabet: Rusya ve Avustralya küresel rezervlerin yüzde 40'ını ele geçirdi!

Enflasyonun yükselişi karşısında ülkeler, para birimlerindeki olası değer kayıplarına karşı önlem olarak altın stoklama yönünde hareket etti. Bu durum, dünya çapında altın talebini artırarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Rusya ve Avustralya ise bu süreçte yoğun bir altın yarışına girmiş durumda.

KÜRESEL ALTIN REZERVLERİNDE ŞAŞIRTAN PAY

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu verilerine göre, dünyadaki altın zengini ülkeler arasında Rusya ve Avustralya öne çıkıyor. Her iki ülke, küresel altın rezerv hacminin yüzde 40'ını kontrol ediyor ve bu rekabet oldukça dikkat çekici bir hal almış durumda.

REKABETİN İLK SIRALARINDAKİ ÜLKELER

Rusya, yaklaşık 12.000 ton altın ile birinci sırada yer alırken, Avustralya da benzer bir miktarla bu yarışta ona rakip olmaya çalışıyor. Bazı tahminler, Avustralya'nın Rusya'yı geçmiş olabileceğini işaret ediyor. Diğer ülkeler ise Güney Afrika 5.000 ton, Endonezya 3.800 ton, Kanada 3.200 ton, Çin 3.100 ton, ABD 3.000 ton, Peru 2.500 ton, Brezilya 2.400 ton ve Kazakistan 2.300 ton ile sıralanıyor. İlk 10 ülke, dünya genelindeki işlenmemiş altın rezervlerinin yüzde 85'inden fazlasını elinde tutuyor ve bu rezervlerin toplam değeri 7 trilyon doları aşıyor.