EKONOMİ
Yayınlanma : 18 Aralık 2025 10:38

Asgari ücret görüşmelerinde ikinci tur başlıyor: Rakam henüz açıklanmayacak

Asgari ücret görüşmelerinde ikinci tur başlıyor: Rakam henüz açıklanmayacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci toplantısını yapıyor, ancak rakam açıklanması beklenmiyor. Tarafların talepleri netleşirken, son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geleceği belirtiliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Geçen haftaki ilk toplantıda çalışma takvimi belirlenmiş ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir sunum yapmıştı. İlerleyen toplantılarda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın da sunum yapması bekleniyor.

BUGÜN RAKAM AÇIKLANMAYACAK

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, bugünkü toplantıda asgari ücret rakamı veya zam oranının kamuoyuna duyurulması beklenmiyor. Bu oturumda, kamu kurumlarının sunumlarının tamamlanması, tarafların genel değerlendirmelerinin alınması ve sürecin teknik boyutlarının ele alınması öngörülüyor. Kaynaklar, somut rakamların üçüncü toplantıda gündeme gelmesinin daha güçlü bir ihtimal olduğunu ifade ediyor.

TARAFLARIN TALEPLERİ NETLEŞİYOR

Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiği taleplerinde, geçen yılın enflasyon kaybı olarak hesaplanan yaklaşık yüzde 14'lük farkın telafi edilmesini, gıda, kira, eğitim ve ulaşım gibi kalemlerdeki artışların dikkate alınmasını ve büyüme oranının refah payı olarak ücretlere yansıtılmasını istedi. İşveren kesimi ise işletmelerin mali yapısı, istihdamın korunması ve sürdürülebilirlik gerekçeleriyle ödeyebilecekleri ücret seviyelerini komisyona sunuyor.

SON KARAR ERDOĞAN'DAN GELECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, çalışan ile işveren arasında adil ve hak temelli bir paylaşım vurgusu öne çıkmıştı. Kulislerde, Cumhurbaşkanı'nın sürecin sonunda 'son dokunuş' olarak devreye girebileceği konuşuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyon sürecinin devam ettiğini belirterek, hükümetin hakem rolünde olduğunu ve rakam için henüz erken olduğunu açıkladı.