Avrupa Birliği ülkelerinde evsiz sayısı 1,3 milyon kişiye yaklaştı. Konut fiyatlarındaki ve kiralarındaki rekor artışlar, AB'nin 2030 yılına kadar evsizliği sonlandırma hedefini giderek daha ulaşılmaz kılıyor.
KONUT KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Avrupa Evsizlikle Mücadele Federasyonu (Feantsa) tarafından yayınlanan son rapor, evsizliğin birçok Avrupa ülkesinde “endişe verici” bir şekilde arttığını ortaya koyuyor. Refah seviyesi yüksek olarak bilinen Finlandiya, Danimarka ve İrlanda gibi ülkelerde dahi evsizlik oranlarında yükseliş gözlemleniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da 531 bin 600 kişi kalıcı bir barınma imkanına sahip değil. Nüfusa oranla en yüksek evsizlik oranına sahip ülke ise Çekya olarak belirlendi. Çekya'da 10 milyonluk nüfusun 230 bini evsiz veya geçici konutlarda yaşıyor. Konut kiralarındaki artış da krizin önemli bir boyutu olarak öne çıkıyor. Berlin, Madrid, Roma, Paris, Amsterdam ve Dublin gibi büyük şehirlerde metrekare başına ortalama kira bedeli 31,5 avroya ulaşmış durumda. Bu durum, düşük gelirli hanelerin gelirlerinin yüzde 33'ünden fazlasını kiraya harcamak zorunda kalmasına neden oluyor.
SİYASET ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRIYOR
Feantsa Başkan Yardımcısı Ruth Owen, konut krizinin tüm toplumu etkilediğini ancak en çok düşük gelirli kesimlerin zarar gördüğünü vurgulayarak, “Bu kriz hepimizi etkiliyor ama eşit şekilde değil. Gerçekçi politikalar geliştirmek için ihtiyaçları doğru anlamalı ve en savunmasız gruplara destek vermeliyiz” dedi. Uzmanlar, bazı ülkelerdeki düşük evsizlik oranlarının veri eksikliği veya siyasi baskılardan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Bulgaristan ve Hırvatistan gibi ülkelerde güncel verilere dahi ulaşılamadığı rapor ediliyor. Rapor, Avrupa genelinde sağa kayışın da sorunun derinleşmesinde etkili olduğunu vurguluyor. Finlandiya'da son iki yılda, on yıllık düşüşün ardından ilk kez evsizlik artışı yaşandı. Almanya'daki sosyal hizmet kuruluşu Caritas'tan Richard Rosenberger, AB'nin 2030 hedefine ulaşamayacağı görüşünde: “Berlin’de durum her geçen gün kötüleşiyor. Sadece sayılar değil, evsizlerin sağlık durumu da endişe verici hale geldi.”


