Konferansın açılışında konuşan Bakan Bolat, yasa dışı ticaretin sahte ürünlerle tüketici sağlığı ve güvenliğine büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Bu durumun, istihdam kaybı, vergi kaybı ve döviz kaybı gibi olumsuz etkileriyle toplumsal refahı azalttığını belirtti.
HUKUKSUZ TİCARETİN EKONOMİK SORUNLARI
Yasa dışı ticaretin haksız rekabet yarattığını ve böylece ekonomiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Bolat, bu tür faaliyetlerin organize suç örgütlerini de beslediğini vurguladı. Bakan, “Yasal ticaretin önünü açmak için gerekli adımları atıyoruz. Gümrük işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
MODERNİZASYON VE İŞ BİRLİĞİ
ATO Başkanı Gürsel Baran, gümrük kapılarındaki modernizasyon çalışmaları sayesinde kayıt dışı ticarete karşı önemli ilerlemeler kaydedildiğini aktardı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, kamu ve özel sektör iş birliği ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelede atılan adımları değerlendirdi. Bakan Bolat, yasa dışı ticaretle kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini yineleyerek, bu konuda geri adım atmayacaklarını belirtti.

