GÜNDEM
Yayınlanma : 05 Şubat 2026 14:27

Bakan Tunç, hukuk eğitiminde nitelik vurgusu yaptı

Bakan Tunç, hukuk eğitiminde nitelik vurgusu yaptı
Bakan Yılmaz Tunç, hukuk eğitiminde nitelik odaklı reformların hayata geçirildiğini ve kontenjanların azaltıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, son zamanlarda hukuk eğitiminin kalitesiyle ilgili çıkan eleştirileri değerlendirdi.

KONTENJANLARDA AZALMA YOLUNA GİDİLDİ

Tunç, hukuk fakültelerindeki kontenjanların kademeli olarak azaltıldığını belirterek, “Kontenjanları 14 binden 10 bine düşürdük. Bu yıl vakıf üniversitelerinde de ciddi bir azaltıma giderek toplamı 8 bine indiriyoruz. Amacımız nicelik değil, nitelik” dedi. Ayrıca, hukuk fakültelerine giriş için ilk 100 bin başarı sıralaması şartı getirdiğini ve meslek yüksekokullarından hukuk fakültelerine dikey geçiş uygulamasının kaldırıldığını hatırlattı.

DİPLOMA YETERLİ DEĞİL

Bakan Tunç, diplomanın tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın uygulamaya alındığını açıkladı. Tunç, “Artık mesleki yeterlilik objektif bir sınavla ölçülüyor. Bu, kalite güvencesidir” şeklinde konuştu. Tunç, hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin de önemli bir reform olduğunu belirterek, yeni modelle birlikte hakim ve savcıların doğrudan göreve başlamayacağını ifade etti. “Usta–çırak ilişkisiyle, uygulamanın içinde, tecrübeyle yetişen bir model kurduk” dedi. Tunç, yapılan reformların Türkiye'de hukuk eğitimi açısından en kapsamlı kalite adımlarından biri olduğunu belirterek, “Hedefimiz daha donanımlı hukukçular ve daha güven veren bir yargı sistemi” diye ekledi.