DÜNYA
Yayınlanma : 22 Eylül 2025 19:30

BM Genel Kurulu'nun 80. Oturumu: New York'ta Yoğun Güvenlik

BM Genel Kurulu'nun 80. Oturumu: New York'ta Yoğun Güvenlik
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumu için New York'ta yoğun güvenlik önlemleri alınırken, 193 ülkenin katılımıyla altı gün sürecek oturumda yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanı konuşacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumu öncesinde, New York'ta yoğun güvenlik önlemleri alındı. Dünya liderlerinin New York'a gelişi nedeniyle güvenlik güçleri teyakkuz halinde.

193 ÜLKE KATILIM

Yarın başlayacak olan oturumda, yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra çok sayıda bakanın konuşmaları altı gün boyunca sürecek. 193 üyesiyle BM Genel Kurulu, 1945 yılında 51 üyeyle kurulmuş ve günümüze kadar genişlemiştir.

İLK KONUŞMA BREZİLYA'DAN

Geleneğe göre, ilk konuşmayı Brezilya yapacak. BM’nin ilk yıllarında ülkelerin konuşmaktan çekindiği dönemde, Brezilya'nın gönüllü olarak konuşmaya başlaması bu geleneğin temelini oluşturmuştur. ABD ise ev sahibi ülke olarak ikinci konuşmayı yapacak. Devlet başkanlarından başlayarak, başbakanlar, bakanlar ve diğer temsilcilere hiyerarşik düzen ve başvuru sırasına göre söz verilecektir. Ayrıca gözlemci statüsündeki Vatikan, Filistin ve Avrupa Birliği de kürsüden hitap edebilecek.