KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 27 Ağustos 2025 12:34

Çanakkale, Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne Ev Sahipliği Yapıyor

Çanakkale, Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne Ev Sahipliği Yapıyor
Çanakkale, 30 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. 34 farklı noktada 400'ü aşkın etkinlikle konserler, sergiler, atölyeler ve dalış etkinlikleri düzenlenecek.

Zaferin, direnişin ve bağımsızlığın sembol şehri Çanakkale, bu yıl 30 Ağustos’u tarihi zaferlerle birlikte kültür ve sanatın coşkusuyla da kutluyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali, onuncu durağı olan Çanakkale’de sanatseverlerle buluşuyor. 30 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında, dokuz gün boyunca şehrin 34 farklı noktasında 400'ü aşkın etkinlikle unutulmaz bir festival deneyimi sunulacak.

SERGİLER VE SANAT ETKİNLİKLERİ

Festival kapsamında; M. Osman Korfman Kütüphanesi'nde “Hâlâ Yaşıyorum” sergisi, Troya Müzesi'nde “Şehzadeler Sultanlar Oyuncak Sergisi”, Anadolu Hamidiye Tabyası'nda “Medeniyetlerin Mirası” sergisi ve “Sır” sergisi, Çanakkale Kent Müzesi'nde “Zamanın Katmanları” sergisi, Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi'nde “Allahaısmarladık: Çanakkale Savaşı’nda Bir Şehidin Günlüğü” sergisi ve daha birçok sergi sanatseverleri bekliyor. Çanakkale Kordon’da “Gökyüzünden Türkiye”, Çanakkale Deniz Müzesi Muavenet-i Milliye Sergi Salonu’nda “Paranın Yüzünde Anadolu Troya’dan Çanakkale’ye”, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde “Hayal İstanbul”, Troya Müzesi’nde “Bana Beni Anlat: 21. Yüzyılda Minyatür Sanatı”, Nedime Hanım Konağı’nda “Yaşayan Miras: Keçe Sergisi”, “Türkiye’nin Minyatürleri Sergisi” ve “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması”, Troya Müzesi’nde “Boğaz’a Nazır Camiler”, Çanakkale Belediyesi Troya Sergi Salonu’nda “Felix Nussbaum ile Yolda”, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde ise “Anadolu Medeniyetleri Sergisi” gibi çeşitli sergiler de festival programında yer alıyor.

MÜZİK VE SANAT PERFORMANSLARI

Festivalin müzik programı da oldukça zengin. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde Buray, Resul Dindar, Tuğçe Kandemir, Ferhat Göçer, Ersay Üner, Suzan Kardeş & Serkan Çağrı, Haluk Levent, Bengü ve Salman Tin gibi sanatçılar sahne alacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Sezen Kiremit, Görkem Şen, Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu ve İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu da festivalde performans sergileyecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ve HasSak Ethno-Folk Group’un konserleri de festivale renk katacak. Çocuklar için Anadolu Hamidiye Tabyası’nda kurulacak Çocuk Köyü'nde tiyatro, bale, müzik, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlik düzenlenecek.

DİĞER ETKİNLİKLER

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda TCG Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizcimiz için Nara Burnu’nda özel bir “Saygı Dalışı” gerçekleştirilecek. 4–7 Eylül’de Anadolu Hamidiye Tabyası’nda “Çanakkale Anı Dalışı” ve Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda Uluslararası Sualtı Fotoğraf Yarışması düzenlenecek. Ünlü şefler Çanakkale lezzetlerini “Lezzet Noktaları” restoranlarında sunacak. Festival boyunca çeşitli atölyeler, FotoMaraton yarışmaları, ören yeri gezileri ve sempozyumlar da gerçekleştirilecek.