Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Elbistan merkezli ikinci bir deprem ile birlikte 18 ilde büyük yıkım yaşandı. İlk etapta 11 il afet bölgesi olarak ilan edilirken, daha sonra Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman da dahil edilerek “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” kapsamına alındı.
İlk konutlar hızla tamamlandı
Depremin ardından, konut inşaatı süreci olağanüstü bir hızla başladı. İlk konutların temelleri 15’inci günde atıldı ve 45’inci günde Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ilk köy evleri hak sahiplerine teslim edildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve diğer kurumlar, 11 ilde 174 farklı alanda 3 bin 481 şantiyede çalışmalar yürüterek, inşaat alanının büyüklüğünü Litvanya’nın nüfusu ve Bulgaristan ile İzlanda’nın yüzölçümü ile kıyaslandı.
Yerinde dönüşüm desteği sağlandı
Depremzedelerin evlerini kendi yerlerinde yapabilmeleri için “Yerinde Dönüşüm” modeli hayata geçirildi. Bu kapsamda 18 ilde orta ve ağır hasarlı ya da yıkık yapılar için vatandaşlara teşvikler sunuldu. Toplamda 124 bin bağımsız bölüm için destek sağlandı. Ayrıca, köylerde 65 bin 672 köy evi inşa edildi, en fazla konut Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da tamamlandı.


