GÜNDEM
Yayınlanma : 19 Şubat 2026 22:46

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan İslam dünyasına tarihi çağrı: 'Bu mektepten tazelenmiş çıkmalıyız

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan İslam dünyasına tarihi çağrı: 'Bu mektepten tazelenmiş çıkmalıyız
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, kurumun dini tecrübeyi geleceğe taşıyan manevi bir köprü olduğunu vurgularken, TDV'nin 149 ülkede yürüttüğü insani yardımlara dikkat çekti. Arpaguş, İslam dünyasına birlik çağrısı yaparak, "Bu mektepten tazel

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın milletin dini hayatını doğru bilgilerle aydınlatma ve toplumu inanç, ibadet ve ahlak konularında bilgilendirme misyonunu vurgulayarak, kurumun dini tecrübeyi geleceğe taşıyan manevi bir köprü olduğunu belirtti.

Diyanet'in Toplumsal Rolü ve Manevi Köprü Misyonu

Arpaguş, günümüz dünyasında dinin istismar edildiği, bilgi kirliliğinin arttığı ve inanç alanının ideolojik yönlendirmelere açık hale geldiği bir ortamda Diyanet'in varlığının hayati önem taşıdığını ifade etti. Başkanlığın, ifrat ve tefritten uzak, mutedil bir din anlayışını esas alarak, güçlü geleneği, kurumsal yapısı ve yetkin personeliyle din hizmetlerini ilim, hikmet ve basiret ekseninde yürüttüğünü söyledi. Aileden gençliğe, eğitimden yayıncılığa kadar geniş bir alanda irşat ve rehberlik hizmeti sunduğunu belirten Arpaguş, kriz zamanlarında topluma umut aşıladıklarını ve doğal afetlerde milletin yanında olduklarını vurguladı. Yurt içi ve yurt dışındaki hizmetleriyle dinimizi ve milletimizi en iyi şekilde temsil ettiklerini, kardeşlik ve ümmet bilincinin canlı tutulmasına katkı sağladıklarını ekledi.

Türkiye Diyanet Vakfı'ndan Küresel İnsani Yardım Operasyonları

Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) "Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar" şiarıyla hareket ettiğini ve Türkiye'nin insani diplomasi alanındaki en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu aktaran Arpaguş, vakfın dünya genelindeki çalışmalarının sadece yardım faaliyetleriyle sınırlı olmadığını, İslam'ın merhamet yüzünü küresel boyutta temsil ettiğini belirtti. Vakfın 149 ülkede mazlumların ve ihtiyaç sahiplerinin kapısını çaldığını, özellikle Gazze, Sudan, Yemen ve Arakan gibi kriz bölgelerinde kesintisiz gıda, temiz su ve barınma desteği sağladığını ifade etti. Ayrıca, doğal afetlerde ve savaş bölgelerinde en hızlı refleks gösteren kurumlardan biri olarak, profesyonel arama-kurtarma ekipleri ve lojistik ağıyla dünyanın her yerinde operasyon yapabilme kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi. Bu çalışmaların Müslümanlar arasında bir gönül köprüsü kurduğunu ve Türkiye'nin "mazlumların umudu" olma misyonunu fiilen gerçekleştirdiğini vurguladı.

Gazze'ye Ulaşılan Yardım ve İslam Dünyasına Birlik Çağrısı

Arpaguş, TDV'nin Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü, binlerce kişiye sıcak yemek, taze ekmek ve temiz su dağıttıklarını belirtti. Gazze halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla su kuyularının restorasyonuna destek verdiklerini, gıda kolisi, kışlık elbise, yatak, temizlik malzemeleri, bebek bezi/maması, afet çantası, tekerlekli sandalye gibi yardımları ulaştırdıklarını söyledi. Bölgeye çadır desteği ve hastanelere yakıt/ilaç desteği sağladıklarını da ekledi. Bugüne kadar 10 milyon 517 bin 334 kişiye insani yardım ulaştırıldığını bildiren Arpaguş, Ramazan ayında da başta Filistin ve Gazze olmak üzere tüm mağdur ve mazlum kardeşlere yardımların ulaştırılmaya devam edeceğini belirtti. İslam dünyasının Ramazan'a kavuşmanın sevinci içinde olduğunu ve Ramazan'ın bireysel ibadetlerin artmasının yanı sıra, fert ve toplum olarak yenilenmeyi, ümmet bilincini ve merhamet, adalet, sorumluluk ahlakını güçlendiren manevi bir mevsim olduğunu vurguladı. Ramazan'ın bir arınma mektebi olduğunu ve İslam dünyasının bu mektepten tazelenmiş ve bilinçlenmiş bir şekilde çıkması gerektiğini söyledi. Mezhep, etnik köken ve siyasi farklılıkları aşan bir kardeşlik zemini oluşturulması gerektiğini belirten Arpaguş, İslam ülkeleri arasında somut, sürdürülebilir ve ahlaki temelli ortak mekanizmalar kurulması çağrısında bulundu. Ekonomik dayanışma, medya dili, insani yardım ve diplomasi alanlarında müşterek hareket edilmesinin önemini vurgulayan Arpaguş, İslam dünyası yeniden iman, ahlak, adalet ekseninde toparlanıp bir olduğunda, Gazze'nin yarasının ve ümmetin yarasının şifa bulacağına inandığını ifade etti.