Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bünyesindeki EGO Genel Müdürlüğü, çevre dostu projelere bir yenisini daha ekleyerek Macunköy 2. Bölge Müdürlüğü'ndeki Merkez Otobüs Bakım-Onarım Atölyeleri'nin çatısına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurdu.
TEMİZ ENERJİ ÇEVREYE VE BÜTÇEYE KAZANDIRACAK
Yaklaşık 10 bin metrekarelik çatı alanına kurulan ve 1242 kWp kurulu güce sahip olan bu modern tesis, tamamen temiz enerjiyle çalışarak hem çevreye önemli katkılar sağlayacak hem de kurum bütçesinde ciddi tasarruflar yaratacak. Tesisin devreye alınmasıyla birlikte, TEDAŞ kabulü de tamamlanmış durumda.
YILLIK 7 MİLYON TL TASARRUF VE 750 TON CO2 EMİSYONU ÖNLENECEK
Tahminlere göre, bu santralin yıllık 1 milyon 400 bin kWh elektrik enerjisi üretmesi ve 2025 yılı arz fiyatları dikkate alındığında yaklaşık 7 milyon TL'lik bir mahsuplaşma sağlaması bekleniyor. Ayrıca, bu temiz enerji çözümü sayesinde yıllık ortalama 750 ton karbondioksit salınımının engellenmesi hedefleniyor. GES'in ekonomik ömrünün yaklaşık 30 yıl olması ve yatırım geri dönüş süresinin ise 4,5 yıl olarak öngörülmesi, projenin uzun vadeli verimliliğini de ortaya koyuyor.
KIŞ KOŞULLARINDA BİLE GÖZ DOLDURAN ÜRETİM
Projenin ilk sonuçları da oldukça umut verici. 2025 yılı Kasım ayında, kış koşullarına rağmen devreye alındığı ilk 3 haftalık süreçte GES, 42 bin 500 kWh elektrik enerjisi üreterek yaklaşık 220 bin TL'lik bir ekonomik karşılık sağladı. Yaz aylarında ise bu üretimin çok daha yüksek kapasitelere ulaşması bekleniyor. Macunköy'deki CNG dolum istasyonunun elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 41'inin bu santralden karşılanması planlanıyor.


