Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen "Bosphorus Diplomasi Forumu"nun kapanış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.
KÜRESEL SİSTEM KRİZİ
Erdoğan, uluslararası sistemde yaşanmakta olan kırılmalara dikkat çekerek, küresel rekabetin arttığını ve su ile iklim krizlerinden ticaret savaşlarına kadar pek çok zorlukla karşı karşıya kalındığını belirtti. Evrensel değerlerin rafa kaldırıldığı, uluslararası sistemin felce uğradığı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Erdoğan, insan hakları ve onurunun yara aldığını, merhamet gibi duyguların sessize alındığını ifade etti. "Çok büyük bir sistem krizi vardır" diyen Erdoğan, bu durumun insanlığın karşı karşıya olduğu ciddi bir meydan okuma olduğunu dile getirdi.
GAZZE'YE DESTEK VURGUSU
Coğrafyamızdaki acılara ve zulümlere duyarsız kalamayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze için tüm gövdemizi oraya koyduk" dedi. Gazze, Yemen ve Suriye sokaklarında yaşananlara yüreklerinin parçalandığını ifade eden Erdoğan, Filistin'deki insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için gösterdikleri çabayı izlediğini söyledi. Türkiye'nin, komplekslere girmeden, büyüklüğüne yakışır bir şekilde barış ve huzur için çalışan her kesimle iş birliği yapabilen ve güven duyulan bir ortak olduğunu vurguladı. Bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne azami katkı sunduklarını kaydetti.
İSRAİL'İN SALDIRGANLIĞINA TEPKİ
Gazze'de iki yıldır dünyanın gözleri önünde utanç verici bir soykırım yaşandığını ve sivillerin üzerine bomba yağdırıldığını belirten Erdoğan, açlığın bir kitle imha silahı olarak pervasızca kullanıldığını söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) boş koltuklara seslenmek zorunda kaldığını ifade eden Erdoğan, "Soykırım şebekesinin başı BMGK'da yalanlarını ve tehditlerini dinleyecek kimseyi bulamadı. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste" şeklinde konuştu. Sumud Filosu'nun Gazze'ye yardım götüren gönüllülerle ilerlediğini belirten Erdoğan, bu umut yolcularına selamlarını gönderdiğini ve Allah'tan yollarını açık etmelerini dilediğini söyledi. Zalimlerin bir hesabı varsa, Allah'ın da bir hesabı olduğunu ve o hesabın galip geleceğini vurguladı. Gazze'de 2,5 milyon insanın tarihin en vahşi soykırımına maruz bırakıldığını ifade eden Erdoğan, canavarın durdurulmasının şart olduğunun görüldüğünü söyledi. Filistin'i tanıyan ülke sayısının 150'yi geçtiğini belirten Erdoğan, Filistin'in tanınmasının geç de olsa önemli olduğunu ancak bu adımların daha erken atılamayacağını sordu. Katliam kadrosu eliyle tanınmaz hale getirilmeden önce Filistin'in tanınamayacağını sorgulayan Erdoğan, İsrail saldırganlığının önüne geçilmesi için bu özeleştirinin yapılması gerektiğini ve İsrail durdurulmadan Filistin devleti için kurulan iradenin eksik kalacağını dile getirdi.


