EKONOMİ
Yayınlanma : 06 Ekim 2025 14:16

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ağustosta hafif yükseldi

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ağustosta hafif yükseldi
Euro Bölgesi'nde ağustos ayı perakende satışları aylık %0,1 artış gösterirken, AB genelinde değişim yaşanmadı. Yıllık bazda ise Euro Bölgesi'nde %1'lik bir yükseliş kaydedildi.

Euro Bölgesi'nde ağustos ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %0,1'lik bir artış gösterdi.

PERAKENDE SATIŞ VERİLERİ

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre, Avrupa Birliği (AB) genelinde perakende satışlar ağustos ayında aylık bazda herhangi bir değişim göstermezken, yıllık bazda %1,1'lik bir artış kaydetti. Euro Bölgesi'nde ise durum biraz daha farklıydı; aylık %0,1'lik bir yükselişin yanı sıra yıllık bazda da %1'lik bir artış gözlemlendi. Bu rakamlar, piyasa beklentileriyle de uyumlu olarak Euro Bölgesi'nde perakende satışların aylık %0,1 oranında artacağı yönündeki tahminleri doğruladı.

AYLIK VE YILLIK ARTIŞLAR

Aylık bazda perakende satışlardaki en dikkat çekici artışlar %1,7 ile Litvanya'da, %1,5 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta'da, %1,1 ile de İsveç'te kaydedildi. Öte yandan, aynı dönemde en belirgin düşüşler %4 ile Romanya'da, %0,8 ile Polonya'da ve %0,7 ile Lüksemburg ve Portekiz'de yaşandı. Yıllık bazda bakıldığında ise perakende satışlar ağustos ayında en fazla %9,4 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde, %9,2 ile Malta'da ve %7,3 ile Lüksemburg'da arttı. Buna karşılık, Romanya'da %3,8, Fransa'da %1,4 ve Finlandiya'da %1,2'lik bir gerileme söz konusu oldu.