İspanya'nın Barselona Limanı'ndan hareket eden ve Gazze'ye doğru yolculuğunu sürdüren filoya bağlı teknelerden birinde yer alan aktivistler, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Aktivistler, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmak ve insani yardımı ulaştırmak için yola çıktıklarını belirtti.
İSRAİL'İN ABLOKASI VE İNSANİ DURUM
ABD'li aktivist David Olsen, Gazze'deki durumu '21. yüzyıl Holokostu' olarak nitelendirerek, 2 milyondan fazla insanın İsrail tarafından tuzağa düşürülüp aç bırakıldığını söyledi. Olsen, uluslararası hükümetlerin İsrail'i silahlandırma ve desteklemedeki suç ortaklığına dikkat çekerek, ABD'nin İsrail ile tüm ticaret ve silah transferlerini sonlandırması gerektiğini vurguladı. Gazze'ye yardım ulaştırmak isteyen binlerce tırın çürüyen ve bozulan yiyeceklerle bekletildiğini de sözlerine ekledi.
AKTİVİSTLERİN KARARLILIĞI VE ÇAĞRILARI
52 yaşındaki Belçikalı sağlık görevlisi Doris Do Block, Gazze'deki insani ablukayı kırmak için KüreselSumudFilosu ile yola çıktıklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. Hükümetleri İsrail ile suç ortaklığına son vermeye çağıran Doris, Gazzelilerin kalplerine dokunmayı başaracaklarından emin olduklarını ifade etti. Aktivistler, Filistin bayraklarıyla donatılan teknede Gazze yolculuklarına devam ederken, filodaki diğer teknelerle telsiz yoluyla iletişim kuruyorlar.
KÜRESEL SUMUD FİLOSU VE AMAÇLARI
Filistin ile dayanışma ve İsrail'in ablukasını kırmak için 44'ten fazla ülkenin desteğiyle KüreselSumudFilosu (GlobalSumudFlotilla) adıyla oluşturulan uluslararası sivil yardım filosuna bağlı tekneler, 31 Ağustos'ta İspanya'nın Barselona kentinden Gazze'ye doğru yola çıktı. Aynı gün İtalya'nın Cenova kentinden de 300 ton yardım malzemesi taşıyan birkaç tekne, KüreselSumudFilosu'na katılmak üzere Akdeniz'e açıldı. 'Sumud' kavramı, Filistinlilerin topraklarında kalması, Filistin kimliğinin ve kültürünün canlı tutulması ile şiddet içermeyen sivil itaatsizlik gibi yollarla işgale direnip alternatif kurumlar inşa etmenin yollarının aranmasını ifade ediyor.


