Yenilenmiş elektronik cihaz platformu Getmobil, Seri A yatırım turunda 22 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım, Türkiye’de ikinci el elektronik pazarının dijitalleşmesi ve kayıt altına alınması açısından oldukça önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
YATIRIM TURUNDAKİ KATILIMCILAR
Yatırım turunun 15 milyon dolarlık bölümü, Chris Sacca tarafından kurulan Lowercarbon Capital ile Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) liderliğinde gerçekleştirildi. Kalan 7 milyon dolarlık yatırım ise mevcut yatırımcıların katılımıyla tamamlandı. Yatırım turuna 2150 VC, Endeavor Catalyst, Dutch Founders Fund (DFF), TechOne/Metis, Maxis, Arya VC ve 212 gibi mevcut yatırımcılar da yeniden katıldı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM HEDEFİ
Bu yatırım, yalnızca Getmobil’in büyümesini değil, Türkiye’de uzun yıllardır kayıt dışı ve dağınık bir şekilde faaliyet gösteren ikinci el elektronik pazarının şeffaf, regülasyonlara uyumlu ve ölçeklenebilir bir yapıya kavuşmasını hedefleyen daha geniş bir dönüşüm sürecini temsil ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmeliği”, yatırımın arkasındaki önemli etkenlerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu düzenleme, tüketici güvenini artırmanın yanı sıra kayıt dışı faaliyetlerin azalmasına ve standartların oluşmasına zemin hazırlıyor. Yatırımın ardından, bayilere yerinde yenileme yetkisi tanınarak yenilenmiş ürün arzının ülke geneline yayılması ve maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Türkiye’de büyüklüğü yaklaşık 8 milyar dolar olarak tahmin edilen ikinci el elektronik pazarı, bugüne kadar standartlardan ve tüketici koruma mekanizmalarından yoksun bir şekilde faaliyet gösteriyordu. Getmobil, 32 binden fazla cep telefonu bayisini kapsayan dijital işletim sistemi ile satın alma, satış, fiyatlandırma, envanter takibi ve yasal uyum süreçlerini tek çatı altında bir araya getiriyor. Getmobil’in sunduğu dijital altyapı sayesinde bayiler, fiyatlama ve stok yönetimini merkezi ve veriye dayalı bir biçimde gerçekleştirebiliyor. Şirket verilerine göre, platformu kullanan bayilerde gelirlerde yaklaşık yüzde 60 artış ve stok devir hızında ise yüzde 50’ye varan iyileşme sağlanıyor.

