Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik kalkınması için iş dünyası temsilcilerinden önemli öneriler geldi. Bölgedeki iş insanları ve sanayiciler, ‘Türkiye Dayanışma ve Kalkınma Fonu’nun kurulmasını ve yeni teşvik politikaları geliştirilmesini talep etti.
BÖLGE EKONOMİSİNİ CANLANDIRMA ÇAĞRISI
GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, bölgenin geri kalmışlığının potansiyel eksikliğinden değil, çatışma ve şiddetten kaynaklı sermaye göçünden kaynaklandığını vurguladı. Yeni teşvik politikalarıyla dış yatırımların çekilmesi ve kamu yatırımlarına hız verilmesi gerektiğini belirtti. DOGÜNSİFED Genel Başkanı Devrim Türk ise altyapı eksiklikleri, ulaşım ve lojistik sorunlarına dikkat çekti. Finansa erişimin zor ve maliyetli olduğunu belirten Türk, sınır ticaretinin geliştirilmesi ve bölgeye özgü cazip teşvikler oluşturulması çağrısında bulundu. Ayrıca, uzun süreli vergi avantajı sağlayan bir kalkınma programı önerdi.
BARIŞ ORTAMINA YATIRIM
DOGÜNKAD Başkanı Özlem Külahci Tanaman, barış ortamının finansmana erişimi kolaylaştıracağını, tarım ve turizmin canlanacağını, istihdamın artacağını ve göçün tersine döneceğini dile getirdi. Bölgenin Orta Doğu'ya açılan bir ekonomik kapı haline geleceğini ve özel teşviklerin sağlanmasının önünün açılacağını ifade etti.


