DÜNYA
Yayınlanma : 04 Ekim 2025 21:56

Gürcistan'da protestolar: Polis müdahalesi ve başbakanın sert açıklaması

Gürcistan'da protestolar: Polis müdahalesi ve başbakanın sert açıklaması
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te on binlerce kişi hükümeti protesto etti. Eylemcilerin başkanlık sarayına girmeye çalışmasıyla polis arasında çatışma yaşanırken, Başbakan Kobahidze 'yabancı ajanlar etkisiz hale getirilecek' dedi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, on binlerce kişinin katılımıyla hükümet karşıtı protestolar düzenlendi. Eylemcilerin başkanlık sarayına girmeye çalışması üzerine güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

PROTESTOLAR VE ÇATIŞMALAR

Güvenlik güçleri, kalabalığı dağıtmak amacıyla tazyikli su ve biber gazı kullandı. Bu protestolar, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin geçen yılki parlamento seçimlerini kazandığının açıklanmasının ardından derinleşen siyasi krizin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Muhalefet partileri, seçimlerin hileli olduğunu iddia ederek, hükümetin bu süreçte Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini askıya aldığını savunuyor.

YEREL SEÇİMLER VE GERİLİM

Protestoların yapıldığı gün, ülkede gerçekleştirilen yerel seçimleri muhalefet partilerinin büyük bir bölümü boykot etti. Göstericiler, Gürcistan ve Avrupa Birliği bayrakları taşıyarak Tiflis'in merkezinde yürüyüş düzenledi. Bu çağrının ardından toplanan kalabalık, başkanlık sarayına yönelerek kompleksi ele geçirmeye çalıştı ancak polis müdahalesiyle karşılaştı.

BAŞBAKAN'DAN SERT UYARI

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, olayların ardından yaptığı açıklamada, "Başkanlık sarayını basmaya teşebbüs eden protestocular suç işledi. Gürcistan'daki yabancı ajanlar tamamen etkisiz hale getirilecek" ifadelerini kullandı.