Hamas, İsrail ile esir takası sürecinin pazartesi günü başlayabileceği yönünde bir açıklama yaptı.
ESİR TAKASI SÜRECİ
Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, esir takası işlemlerinin büyük ihtimalle pazartesi günü başlayacağını belirtti. Ebu Merzuk, Hamas'ın, esirlerin teslimi sürecinde askeri tören ya da kutlama yapılmaması yönünde bir tutum benimsediğini de ifade etti.
İSRAİL'İN ÇEKİLME SINIRLARI VE GÜVENLİK ENDİŞELERİ
İsrail ordusunun ateşkesle birlikte "sarı hat" olarak bilinen sınıra kadar çekildiğini kaydeden Ebu Merzuk, ordunun Gazze'nin yaklaşık yüzde 53'lük bölümünde kontrolünü sürdürdüğünü vurguladı. Ebu Merzuk, "İşgalin mevcut pozisyonlarını korumasını asla kabul etmeyeceğiz" diyerek, İsrail'in belirlediği çekilme sınırlarının ne doğru ne de planlı olduğunu, rastgele belirlenmiş durumda olduğunu söyledi.
DIŞ MÜDAHALELER VE ULUSAL MUTABAKAT ÇAĞRISI
Ebu Merzuk, ayrıca ABD askerlerinin ateşkesin uygulanmasını izlemek amacıyla bölgeye gönderildiğini, ancak bu askerlerin Gazze içinde değil, İsrail tarafında konuşlanacağını belirtti. Önümüzdeki dönemin, ulusal bir proje ve Gazze ile Batı Şeria'da barış gücü varlığının tartışılacağı bir süreç olacağını değerlendiren Hamas yetkilisi, Filistin yönetimini "ulusal uzlaşıyı sağlamak üzere kapsamlı bir toplantıya" davet etti. Kapsayıcı bir ulusal mutabakatın, Filistin davasının içinden geçtiği krizden çıkışın tek yolu olduğunu belirten Ebu Merzuk, Trump'ın planını ve ateşkesi halkın çıkarlarını korumak amacıyla kabul ettiklerini ve Hamas'ın Filistin halkının kaderiyle ilgili kararları tek başına almayacağını vurguladı. Hamas'ın Gazze'nin yönetiminde dış müdahaleyi reddettiği ve İsrail'in ateşkes anlaşmasını manipüle etmeye çalıştığı da belirtildi.


