GÜNDEM
Yayınlanma : 18 Ağustos 2025 21:43

İngiltere'de binlerce araç geri çağrıldı: Ölümcül risk taşıyan hava yastıkları

İngiltere'de binlerce araç geri çağrıldı: Ölümcül risk taşıyan hava yastıkları
İngiltere'de, potansiyel ölümcül hava yastığı riski nedeniyle 106 binden fazla Citroën ve DS marka araç geri çağrıldı. Yetkililer, araç sahiplerine araçlarını kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere'de binlerce Citroën ve DS marka otomobil sahibi, potansiyel olarak ölümcül hava yastığı riski nedeniyle araçlarını geri çağırma kampanyasına dahil edildi. Yetkililer, söz konusu araç modellerindeki hava yastıklarının patlama ihtimalinin sürücüler için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini açıkladı ve araç sahiplerine acil önlem almaları çağrısında bulundu.

ACİL GERİ ÇAĞIRMA KAMPANYASI

En üst düzey güvenlik kategorisine giren bu nadir 'dur-sür' emri, İngiltere yollarındaki 106 binden fazla aracı kapsıyor. Ağustos ayında alınan son kararla, yaklaşık 10 bin araç daha listeye eklendi. Citroën C4, DS4 ve DS5 modelleri de güvenlik gerekçesiyle trafiğe çıkamaz hale geldi. Yetkililer, araç sahiplerine kesinlikle yola çıkmama çağrısında bulunarak, onarımlar tamamlanana kadar günlük ihtiyaçlar için dahi araçların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

FRANSA'DAKİ ÖLÜMCÜL OLAYIN ARDINDAN

Sorunun kaynağı, yıllar içinde bozulabilen Takata hava yastığı şişiricileri. Bu sistemler nadir durumlarda patlayarak araç kabinine metal parçaları fırlatabiliyor. Fransa'da yaşanan ölümcül bir olayın ardından İngiltere de harekete geçti. Üretici Stellantis, geri çağırmanın proaktif olarak genişletildiğini ve parçaların hızla temin edilmesi için çalışıldığını açıkladı. Ancak yedek parça sıkıntısı nedeniyle pek çok sürücünün haftalardır araçsız kaldığı, servis rezervasyonlarının iptal edildiği bildirildi.

ETKİLENEN MODEL VE YILLAR

Yetkililer, Citroën C3 (2009–2019), DS 3 (2009–2019, Citroën markalı DS3 dahil), Citroën C4 (2010–2011), DS 4 (2010–2011) ve DS 5 (2010–2013) modellerinin sahiplerine hava yastığı değişimi yapılana kadar kesinlikle araçlarını kullanmamaları gerektiğini duyurdu.