DÜNYA
Yayınlanma : 18 Ağustos 2025 07:31

İsrail'de skandal sözler: 'Her İsrailli için 50 Filistinli ölmeli'

İsrail'de skandal sözler: 'Her İsrailli için 50 Filistinli ölmeli'
İsrail'in eski istihbarat şefi Aharon Haliva, 7 Ekim'deki Hamas saldırıları için 'her İsrailli için 50 Filistinlinin ölmesi gerektiğini' söyleyerek büyük tepki çekti.

İsrail Askeri İstihbaratı'nın eski direktörü Tümgeneral Aharon Haliva, 7 Ekim 2023'te Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıları önlemede başarısız olduğunu söyleyerek istifa etmişti. Ancak, sızdırılan ses kayıtlarında yaptığı skandal açıklamalar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Haliva, kayıtlarda, '7 Ekim’de yaşanan her şeye karşılık, öldürülen her bir kişiye karşılık 50 Filistinlinin ölmesi gerekiyor' dedi.

HALİVA'NIN ÇARPICI İDDİALARI

İsrail merkezli Kanal 12'de yayınlanan kayıtlarda konuşan Haliva, 7 Ekim saldırısının istihbarat başarısızlıklarından veya saldırı gecesi verilen kötü tepki süresinden kaynaklanmadığını, 'çok daha derin, uzun yıllara yayılan ve derin bir düzeltme gerektiren bir şeyin' sonucu olduğunu savundu. Hamas saldırısından önceki gece yaşananları ve görevinden neden istifa ettiğini anlatan Haliva, Gazze'deki savaşa ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine değinerek, 'Gazze’de şu anda 50 bin kişinin hayatını kaybetmesi, gelecek nesiller için gerekli ve zorunludur' iddiasında bulundu. Haliva, 'Bire karşılık 50' diyerek, 7 Ekim'deki olaylar için 50 Filistinlinin ölmesi gerektiğini ileri sürdü.

İNTİKAM MI, MESAJ MI?

Siyonist milislerin 1948'de Filistin'e uyguladığı etnik temizliğe de atıfta bulunan Haliva, 'İntikam için konuşmuyorum, gelecek nesillere bir mesaj olarak konuşuyorum. Yapacak hiçbir şey yok... Bedelini hissetmek için ara sıra bir Nakba’ya ihtiyaçları var. Bu huzursuz mahallede başka seçenek yok' ifadelerini kullandı. Başbakan Binyamin Netanyahu'yu da saldırı sonrası istifa etmediği için eleştiren eski istihbaratçı, benzer bir saldırının tekrar olabileceğini belirterek, istihbarat teşkilatı dahil tüm sistemin 'sökülüp yeniden inşa edilmesi gerektiğini' savundu. Hamas ise Haliva'nın açıklamalarını İsrail'in soykırım doktrinine açık bir itiraf olarak niteledi ve Birleşmiş Milletler ile uluslararası mahkemeleri bu itirafları belgelemeye çağırdı.