DÜNYA
Yayınlanma : 08 Ekim 2025 04:32

İsrail, Gazze'deki soykırımıyla dünyada yalnızlaşıyor: Destek azalıyor, tepkiler artıyor

İsrail, Gazze'deki soykırımıyla dünyada yalnızlaşıyor: Destek azalıyor, tepkiler artıyor
Gazze'deki soykırımı nedeniyle İsrail, dünya genelinde giderek yalnızlaşıyor. Uluslararası destek azalırken, tepkiler artıyor ve yeni neslin politik düşünceleri bu durumdan etkileniyor. Futbol dünyasında da İsrail'in men edilmesi yönünde kampanyalar yürüt

Soykırımcı güç İsrail, Filistin topraklarındaki eylemleri nedeniyle her geçen gün uluslararası alanda yalnızlaşıyor. Gazze'de sürdürülen soykırım, İsrail'in dünya genelinde daha önce koşulsuz aldığı desteği kaybetmesine neden oluyor.

İSRAİL'İN KÜRESEL YALNIZLAŞMASI

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin raporuna göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de devam eden soykırım, İsrail'in uzun vadeli geleceğini tehdit eden küresel bir akım başlatmış durumda. Bu durum, İsrail'i siyasi olarak giderek daha izole bir konuma getirirken, Batı'nın uzun vadeli desteğini kaybetme riskiyle de karşı karşıya bırakıyor.

YENİ NESİL TEPKİLER VE LİDERLİK SORUNU

Siyonist yapıya yönelik öfkenin Müslüman dünyasından Avrupa'ya ve ABD'ye yayıldığı belirtilen WSJ haberinde, Washington'un İsrail'e verdiği desteğe karşı çıkan kesimin giderek arttığı vurgulanıyor. İsrail'in geçmişte sahip olduğu uluslararası desteğin azalması, Başbakan Binyamin Netanyahu ve haleflerinin itibarını olumsuz etkileyecek. ABD'deki üniversite kampüslerinden Avrupa'daki liselere kadar yeni neslin Gazze'ye verdiği desteğin, gelecekteki politik düşüncelerini şekillendireceği öngörülüyor. ABD'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi Daniel Shapiro, İsrail'in küresel itibarının düzelmesi için öncelikle soykırımın sona ermesi ve yeni bir liderliğin ortaya çıkması gerektiğini savunuyor.

FUTBOL SAHALARINDAN TEPKİLER

İsrail'in uluslararası futboldan men edilmesi için kampanya yürüten Game Over Israel Direktörü Ashish Prashar, UEFA'nın bu yönde bir karar almaya yakın olduğunu ve bunu isteyen ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. Prashar, futbolun küresel bir spor olması nedeniyle İsrail'in sahalardan men edilmesinin soykırımı durdurmanın önemli yollarından biri olduğunu ifade ediyor. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin'in yaşananlardan büyük üzüntü duyduğuna inanıyorsa, İsrail'i hemen askıya alması gerektiğini söyleyen Prashar, aksi takdirde bunun korkaklık olacağını dile getiriyor. Prashar, Barış Planı devreye girse bile İsrail'in men kararının devam etmesi ve işlenen soykırım için hesap sorulması gerektiğini vurguluyor. Haberde ayrıca Almanya'dan Brandenburg Kapısı'na İsrail bayrağı yansıtıldığı ve İsrail'in Gazze'de 2 yıldır sürdürdüğü saldırılarda 894 sporcuyu katlettiği bilgisi de yer alıyor.