GÜNDEM
Yayınlanma : 01 Eylül 2025 20:29

İstanbul'da İBB iddianamesi Ekim'de bitebilir

İstanbul'da İBB iddianamesi Ekim'de bitebilir
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk iddianamesinin Ekim ayında tamamlanabileceğini duyurdu. Başsavcı, duruşmanın canlı yayınlanmasına ilişkin dosyadaki delillerin yeterli olduğunu belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yolsuzluk iddianamesinin ekim ayında tamamlanabileceğini açıkladı. Gürlek, basın mensuplarının sorularını yanıtladığı toplantıda, duruşmanın canlı yayınlanmasıyla ilgili olarak, dosyadaki delillerin yeterli olduğunu ve yayınlanmasının önemini değiştirmeyeceğini belirtti.

İBB İDDİANAMESİ HAZIRLIKLARI

Başsavcı Gürlek, İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasının iddianamesinin yazılmaya başlandığını ve 100 yılın en büyük yolsuzluk dosyası olarak nitelendirdiğini söyledi. 6 ay önce başlayan operasyonun ardından iddianamenin kısa sürede hazırlanacağını vurgulayan Gürlek, adli tatilin bile yapılmadığını ifade etti. Ayrıca, sadece tanık beyanlarıyla tutuklama yapılmadığını ve 'kuyumcu terazisi hassasiyetiyle' çalıştıklarını belirtti.

CANLI YAYIN TALEBİ VE ETKİN PİŞMANLIK

İBB duruşmalarının canlı yayınlanmasıyla ilgili olarak, Gürlek, kanunda böyle bir maddenin bulunmadığını, ancak dosyalarına güvendiklerini ve gerekli delillerin dosyada mevcut olduğunu söyledi. Etkin pişmanlık uygulamasıyla ilgili olarak ise, hiçbir şüpheliye baskı yapılmadığını, etkin pişmanlıktan yararlanan herkesin serbest bırakılmadığını ve bazı avukatların müvekkillerine konuşmamaları için baskı yaptıklarını, bu avukatların tutuklandığını belirtti. Ertan Yıldız örneğini vererek, itirafçı olduktan sonra ailesinin tehdit edildiğini ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

OPERASYONUN SIZDIRILMASI İDDİASI VE KENT UZLAŞISI

İBB operasyonunun önceden sızdırıldığı iddialarıyla ilgili olarak Gürlek, operasyonu ilk öğrenen kişinin Murat Kapki olduğunu ve bir günde 8 malını devrettiğini, mallarını kaçırmaya çalıştığını, bu nedenle harekete geçtiklerini ve mal varlıklarına tedbir koyduklarını açıkladı. İBB Kent Uzlaşısı dosyasındaki soruşturmanın devam ettiğini ve barış sürecinin etkisinin sorulması üzerine, iddianamenin yazım aşamasında olduğunu, ancak hukuken yapılacakların belli olduğunu ve kanuna göre hareket ettiklerini belirtti.