6 Şubat depreminde Kahramanmaraş'ta 96 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi Güvenç Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili dava açıldı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu'nun hazırladığı iddianame, Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 16 belediye personelinin yargılanması isteniyor.
16 BELEDİYE PERSONELİNE 22 YIL HAPİS İSTEMİ
İddianamede, binanın inşaat aşamasında Kahramanmaraş Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü'nde görevli 16 personel; Ç.H, Z.A.Ş, H.M.G, M.D, O.Y.D, M.Ö, H.Ç, F.D, C.Ş, E.A, A.E, M.E.E, M.K, A.A, M.T. ve A.T.'nin soruşturulması istendiği belirtiliyor. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesinin verdiği kararla bu kişiler hakkında soruşturma izni verildi. Savunmalarında suçlamaları kabul etmeyen şüphelilerin, görevlerinde ihmal göstererek mevzuata aykırı yapı projelerine ve yapıya uygunluk kararları verdikleri iddia ediliyor.
GEREKLİ DENETİMLERİN YAPILMADIĞI VURGULANDI
İddianamede, şüphelilerin iş ve mesleki bilgileri ile Türkiye'nin deprem kuşağında olduğu gerçeği göz önüne alındığında, sonuçlarını öngörmeleri gereken durumda gerekli denetimleri yapmadıkları vurgulanıyor. Bu nedenle şüphelilerin bilinçli taksirle hareket ettikleri değerlendirilerek, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan kamu davası açılmasına karar verildi. Her bir sanık için Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 ve 22/3 maddeleri uyarınca 22 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor. Ayrıca, 5237 sayılı TCK'nın 53/6 maddesi gereğince ilgili mesleğin icrasından yasaklanmaları da talep ediliyor. Bina müteahhidi Ahmet Kara ise daha önce 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


