Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu olan Koç Holding'in savunma sanayi alanında faaliyet gösteren iştiraki Otokar, Rumen hükümeti tarafından büyük bir para cezasına çarptırıldı.

İHALE DETAYLARI
Kasım 2024'te imzalanan ihale ile Koç Holding, 857 milyon euro bedel karşılığında Romanya Savunma Bakanlığı'na 1.059 adet 4x4 taktik tekerlekli hafif zırhlı araç üretmeyi taahhüt etti. Anlaşmanın ardından, teslimatlara ilişkin bir takvim oluşturulmuştu. Planlama gereği, 1.059 adet COBRA II zırhlı aracın ilk 278'inin Türkiye’deki Otokar tesislerinde, geri kalan 781 aracın ise yerel üretim şartı gereği Romanya’da imal edilmesi öngörülmüştü.

CEZA MİKTARI ARTIYOR
2026 yılının ilk ayında başlaması planlanan teslimatların gecikmesi nedeniyle Romanya, ocak ayında Otokar'a 2 milyar TL para cezası kesti. Teslimatların bu ay da gerçekleşmemesi üzerine, şirketin toplam ceza miktarı 4,3 milyar TL’ye (yaklaşık 100 milyon dolar) ulaştı. Otokar Genel Müdürü Aykut Özüner, bu gecikmelerin projenin zamanlamasını etkilemeyeceğini vurguladı. Özüner, sözleşmenin iptali ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

