GÜNDEM
Yayınlanma : 05 Şubat 2026 12:16

Kültür ve sanat alanında Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları açıklandı: Bakan Ersoy müjdeyi verdi

Kültür ve sanat alanında Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları açıklandı: Bakan Ersoy müjdeyi verdi
Bakan Ersoy, Türkiye'de kültür ve sanatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşıldığını açıkladı. Kültür Yolu Festivali genişliyor, sinema ve opera destekleniyor, telif gelirlerinde rekor artış yaşandı. 13 binden fazla tarihi eser

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'de kültür ve sanatın her alanında Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşıldığını duyurdu. Bakan Ersoy, 2023 yılından itibaren uluslararası bir kültür markasına dönüşen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin her yıl daha da büyüdüğünü ve 2026 yılında 26, 2027 yılında ise 32 ilde düzenleneceğini müjdeledi.

SANAT VE KÜLTÜRDE CUMHURİYET REKORLARI

Ersoy, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne kaydedilen 32 unsur ile Türkiye'nin dünyada en fazla unsur kaydettiren ikinci ülke olduğunu hatırlattı. "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillenen 102 ustanın kültürel süreklilik açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Tiyatro ve bale seyircisinin de rekorlara koştuğunu söyleyen Ersoy, Devlet Tiyatroları'nın sahne sayısını 59'dan 64'e çıkarmayı hedeflediklerini ve seyirci sayısının 2,5 milyonu aşmasını amaçladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz sezon 99 yerli oyun sahnelendiğini ve bu yıl "Faust", "Büyük Romulus" gibi prestijli eserlerin sanatseverlerle buluştuğunu ekledi. Devlet Opera ve Balesi'nin 2024-2025 sezonunda 1.228 temsil ile tarihi bir başarıya imza attığını belirten Bakan Ersoy, bu yıl için hedeflerinin 1.350 temsil ve 775 bin seyirci olduğunu söyledi. "Fındıkkıran" balesinin biletlerinin 45 saniyede tükendiğini, Anadolu Opera ve Bale Festivali'nin ise büyük yankı uyandırdığını vurguladı. Sinema sektörüne stratejik desteklerin artırıldığını, 2017'de 305 projeye sağlanan desteğin 2025'te 491,6 milyon liraya ulaştığını açıkladı. Türk dizilerinin 170 ülkede izlendiğini ve bu gücün tanıtım stratejilerinde kullanılacağını belirtti. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün etkinlik sayısını 2017'de 585'ten 2024-2025 döneminde 1.006'ya çıkardığını, bu sezon ise 1.500 etkinlik hedeflendiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 200. yaşını kutlayacağını ve 7 bölgede konserler vereceğini duyurdu. Rami Kütüphanesi'nin geçen yıl 3,6 milyon ziyaretçi ağırladığını ve 2.944 etkinliğe ev sahipliği yaptığını paylaştı. Telif gelirlerinin 2020'de 200 milyon liradan 2025'te 3 milyar liraya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığını açıkladı. Türkiye Yazma Eserler Kurumu'nun dijitalleştirilmiş 455 bin eseriyle dünyanın en büyük yazma eser sitesi olduğunu belirtti. Kültür varlıklarının iadesinde yeni bir dönemin başladığını ve 2002-2026 yılları arasında 13.449 eserin ülkeye getirildiğini söyledi. “Geleceğe Miras” vizyonuyla arkeolojide 12 aylık kazı döneminin kalıcı hale geldiğini, 2025 itibarıyla 255 kazı alanının proje kapsamına alındığını aktardı. Gece Müzeciliği uygulamasının 27 müze ve ören yerine genişletilerek yaklaşık 600 bin ziyaretçiye ulaştığını belirtti. AKM, CSO Ada Ankara ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nın yoğun ilgi gördüğünü, bu merkezlerde milyonlarca sanatseverin ağırlandığını ifade etti. Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahaları'nın İstanbul'un yeni kültür sanat adası olacağını müjdeledi. Bakan Ersoy, kültür ve sanatın bir milletin hafızası ve geleceğe bıraktığı en güçlü miras olduğunu vurgulayarak, çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.