İtalya'nın eski başbakanı Enrico Letta, Avrupa Birliği'nin geleceği hakkında endişe verici bir rapor yayınladı.
AB'NİN GELECEĞİ İÇİN UYARILAR
Raporda, AB'nin parçalı yapısı ve eksik entegrasyonu nedeniyle ABD ve Çin karşısında geride kaldığı belirtiliyor. Letta, 1992 Maastricht Antlaşması'ndan otuz yıl sonra bile finans, enerji ve telekom gibi stratejik alanlarda tam entegrasyonun sağlanamadığını vurgulayarak, Avrupa'nın her geçen gün Wall Street'in kolonisine dönüştüğünü ifade etti.
2028 HEDEFİ
Letta, 2028 yılına kadar tek pazarın tamamlanmasını, her sektörde Avrupa Airbus'ları yaratılmasını ve bilgi ile inovasyonun serbest dolaşımını savunuyor. Bu sürecin ulusal egemenliği zayıflatmayacağını, aksine AB'nin kaybettiği egemenliği geri kazanmasını sağlayacağını düşünüyor.
ACİL EYLEM ÇAĞRISI
ABD'nin gümrük tehditleri ve Rusya'nın askeri baskısının Avrupa'yı köşeye sıkıştırdığını belirten Letta, AB liderlerine hızlı hareket etme çağrısı yaparak, 'Şimdi ya da asla' dedi. Fransa'nın iç siyasi krizinden kaynaklı sürece olan katkısının zayıflamasından endişe duyduğunu da sözlerine ekledi. 29 Eylül'de Brüksel'de yapılacak rekabet konseyi toplantısı, Letta'nın önerilerinin hayata geçirilmesi açısından kritik önem taşıyor.


