DÜNYA
Yayınlanma : 12 Ekim 2025 21:37

Madagaskar'da siyasi kriz: Ordu protestocuların yanında

Madagaskar'da siyasi kriz: Ordu protestocuların yanında
Madagaskar'da iki haftadır süren protestolar, ülkeyi siyasi bir krize sürükledi. Bazı ordu birlikleri protestoculara destek verirken, Cumhurbaşkanlığı darbe girişiminin sürdüğünü duyurdu.

Madagaskar, iki haftadır devam eden protestolarla siyasi bir krizin eşiğinde bulunuyor. Ülkenin bazı ordu birliklerinin protestolara destek vermesiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı "darbe girişiminin" sürdüğünü duyurdu.

ELİT BİRLİKLERDEN DESTEK

Başkent Antananarivo çevresindeki CAPSAT adlı elit birlik, 2009'da Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina'nın iktidara gelmesinde rol oynamıştı. Ancak bu kez aynı birlik, askerleri "emirlere uymamaya" çağırarak protestocuların safında yer aldı. CAPSAT subayları, ülkenin güvenlik operasyonlarının kontrolünü ele geçirdiklerini ve eski askeri akademi başkanı General Demosthene Pikulas'ı ordu komutanı olarak atadıklarını açıkladı.

JANDARMA DA HÜKÜMETLE BAĞLARI KOPARDI

Pazar günü jandarma birliklerinden bir kısmı da hükümetle bağlarını kopardığını ilan etti. Ulusal Jandarma Müdahale Gücü, televizyondan yayımlanan açıklamasında "halkı korumakla görevli olduklarını, birkaç kişinin çıkarlarını savunmayacaklarını" vurguladı. Cumhurbaşkanlığı ofisi ise krizin "diyalog yoluyla çözülmesi" çağrısında bulundu ancak Cumhurbaşkanı Rajoelina'nın nerede olduğu bilinmiyor ve birçok kişi ülkeyi terk ettiğine inanıyor.

PROTESTOLARIN NEDENİ VE EKONOMİK DURUM

Protestolar, 25 Eylül'de su ve elektrik kesintileri nedeniyle başlamış, kısa sürede Cumhurbaşkanı'nın istifası ve seçim kurumunun feshi gibi siyasi taleplere dönüşmüştü. Göstericiler arasında, Kenya ve Nepal'deki gençlik hareketlerinden esinlenen "Z kuşağı" aktivistleri öne çıkıyor. Başkentte binlerce kişi bağımsızlık caddesinde toplanarak hükümet karşıtı sloganlar atarken, bazı askerler de protestoculara katıldı. Yerel medyada yayımlanan görüntülerde askerlerin, kalabalıkla birlikte şehir meydanına doğru yürüdüğü görüldü. Madagaskar'da nüfusun yarısından fazlası 20 yaşın altında ve yoksulluk oranı yüzde 75'i aşıyor. Ortalama yıllık gelir 600 dolar seviyesinde kalırken, gıda fiyatları son aylarda hızla artmış durumda.