EKONOMİ
Yayınlanma : 23 Eylül 2025 16:49

Mukesh Ambani'nin Rusya'dan 33 Milyar Dolarlık Petrol Alımı: ABD Uyarısına Rağmen

Mukesh Ambani'nin Rusya'dan 33 Milyar Dolarlık Petrol Alımı: ABD Uyarısına Rağmen
ABD'nin uyarılarına rağmen, Hindistan'ın en zengin iş insanlarından Mukesh Ambani'nin şirketi Reliance Industries, Şubat 2022'den bu yana Rusya'dan 33 milyar doların üzerinde petrol satın aldı. Bu durum, uluslararası kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Hindistanlı iş insanı Mukesh Ambani'nin şirketi Reliance Industries (RIL), ABD'nin uyarılarına rağmen Rusya'dan 33 milyar dolardan fazla petrol satın aldı. Washington Post'un araştırmasına göre, Şubat 2022'den bu yana RIL, Rusya'dan önemli miktarda ham petrol ithal etti.

RIL'IN RUSYA İLE PETROL TİCARETİ

RIL'ın Rusya'dan yaptığı petrol alımları, 2021'de 85 milyon dolar, 2022'de 5,5 milyar dolar, 2023'te 11,7 milyar dolar ve 2024'te 9,8 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise 6,2 milyar dolarlık bir alım gerçekleştirildi. Bu alımlar, Rusya'nın uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti.

ABD'DEN ELEŞTİRİLER VE UYARILAR

ABD Başkanı Donald Trump, Ağustos ayında Hindistan'a Rusya'dan petrol alımı nedeniyle ek tarife uygulanacağını açıkladı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise, Hindistan'ın zengin ailelerinin Ukrayna savaşından kar elde ettiğini belirtti. Trump'ın danışmanı Peter Navarro ise Hint şirketlerinin Rusya ile işbirliğini eleştirdi. RIL ise petrol alımlarının uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu savundu.