ABD basını, Ukrayna'nın Washington'dan aldığı uzun menzilli füzeleri Rusya'da kullanmasını Pentagon'un engellediğini duyurdu. Savunma Bakanlığı'nın amacı, barış ihtimalinden uzaklaşmamak olarak belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Alaska zirvesinin ardından Rusya-Ukrayna barışı gündemde önemli yerini koruyor. Beyaz Saray'da AB liderlerinin de katıldığı zirvenin ardından bu ihtimalin daha yakın olduğu ifade edilmişti.
PENTAGON'UN SESSİZ ENGELLEMESİ
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Pentagon, Ukrayna'nın Rusya'da ABD yapımı uzun menzilli füzeleri kullanmasını sessizce engelliyor. Bu durum, Kiev'in Moskova'nın işgaline karşı savunma amacıyla bu silahları kullanma yeteneğini kısıtlıyor. Savunma Bakanlığı'ndan iki kaynağa dayandırılan haberde, uzun menzilli ATACMS füzelerinin Ukrayna tarafından kullanılmasının en az iki kez engellendiği belirtildi.
BİDEN'IN ONAYI VE SONRASI
ABD, bu füzelerin Rusya topraklarında kullanımına kasım 2024'e kadar onay vermemişti. Ancak eski başkan Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin ederek Beyaz Saray'a dönmesinden hemen önce füzelerin Rusya'ya ateşlenmesini onaylamıştı.


