Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'nda (EEF) önemli açıklamalarda bulundu. Putin, hükümete kasım ayına kadar nadir toprak metallerinin geliştirilmesine ilişkin bir program sunma talimatı verdi. Rusya, dünyanın beşinci en büyük nadir toprak metal rezervlerine sahip ve bu metaller lazer ve askeri ekipmanlarda kullanılıyor. Çin'den yapılan ithalata bağımlılığı azaltmak için üretimini artırma planları açıklandı.
UKRAYNA SAVAŞI VE AVRUPA'NIN PLANLARI
Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmelerinde Putin, Avrupa'nın Ukrayna'ya asker konuşlandırma planına sert bir yanıt verdi: 'Kuvvetlerin yasal saldırı hedefleri olacağını varsayıyoruz. Bir barış anlaşması olursa konuşlandırmada bir mantık göremiyorum.' Putin, Paris'te dün yapılan toplantıda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 26 ülkenin Ukrayna'ya savaş sonrası güvenlik sağlayacağını ve uluslararası askeri güçlerin de buna dahil olacağını söylediğini hatırlattı. ABD ile Alaska'da iş birliğine hazır olduklarını ancak ekonomik ilişkileri yeniden başlatmak için Washington'dan siyasi bir karar alınması gerektiğini belirtti. Alaska'da önemli bir kaynak potansiyeli olduğunu ve Rusya'nın petrol ve doğal gaz geliştirmek için etkili teknolojilere sahip olduğunu vurguladı.
PUTİN'İN DİPLOMASİ VE NATO ÜZERİNE AÇIKLAMALARI
Rus lider, Ukrayna ile ilgili anlaşmalara uyacaklarını, Kiev'in temas kurmak istediğini gördüklerini ve temasa hazır olduğunu ancak bunun çok büyük bir önemi olmadığını düşündüğünü söyledi. 'Bunun için en iyi yer Moskova. Ukrayna'da topraklarla ilgili olası bir anlaşma için yasal engeller var.' dedi. Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne olası üyeliğinin yasal hakkı olduğunu ancak NATO üyeliğinin Rusya tarafından tamamen kabul edilemez olduğunu vurguladı. Trump ile henüz konuşmadıklarını ancak açık bir diyaloglarının olduğunu da sözlerine ekledi.


