Dışişleri Bakanı Rubio, CBS News kanalına verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan Alaska Zirvesi'nin sonrasını değerlendirdi. Zirvenin oldukça verimli geçtiğini vurgulayan Rubio, ancak üzerinde konuşulup anlaşılması gereken önemli meseleler olduğunu ve yarın Beyaz Saray'da yapılacak görüşmenin bu bağlamda büyük önem taşıdığını belirtti.
ÖDÜNLER VERİLMELİ
ABD'li Bakan Rubio, 'Bu savaşı sona erdirecek bir barış anlaşması imzalamak istiyoruz, böylece Ukrayna halkı hayatlarına devam edebilecek, ülkelerini yeniden inşa edebilecek ve bunun bir daha asla tekrarlanmayacağından emin olabilecek. Ancak bunun için her iki tarafın da bazı ödünler vermesi gerekecektir.' değerlendirmesinde bulundu. Taraflar arasındaki güvenlik garantileri, toprak takası konuları ve diğer ana hususları görüşmeye devam ettiklerini belirten Rubio, 'Bir taraf istediği her şeyi elde ederse, buna teslimiyet denir. Biz bunu yapıyor değiliz, çünkü buradaki hiçbir taraf teslimiyetin eşiğinde hatta ona yakın bir durumda bile değil.' şeklinde konuştu.
BARIŞ ANLAŞMASI İÇİN UMUT VAR
Barış anlaşması için hala gidilecek bir yol olduğunu ifade eden Rubio, 'Barış anlaşmasının eşiğinde olduğumuzu söylemiyorum ancak bir hareketlilik olduğunu söylüyorum. Zelenskiy ve Avrupalı liderler bir takip toplantısı yapacak kadar ilerleme var.' dedi. Trump'tan Rusya açıklaması: Bizi izlemeye devam edin. Trump'tan Ukrayna–Rusya barışı için 'toprak değişimi' formülü. Beyaz Saray temsilcisi Witkoff: Rusya Ukrayna’da taviz verdi. Putin: Zirve çok faydalı oldu.


