GÜNDEM
Yayınlanma : 10 Ağustos 2025 16:30

Sicilya'yı Avrupa'ya bağlayacak dev köprü projesi yeniden gündeme geldi

Sicilya'yı Avrupa'ya bağlayacak dev köprü projesi yeniden gündeme geldi
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Sicilya'yı anakaraya bağlayacak 3,3 kilometrelik Messina Boğazı köprüsü projesini yeniden gündeme getirdi.

Antik çağlardan beri hayal edilen, Sicilya’yı Avrupa kıtasına bağlayacak devasa köprü projesi, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından yeniden gündeme getirildi. 3,3 kilometre uzunluğundaki Messina Boğazı köprüsünün maliyetinin 13,5 milyar euro olması bekleniyor. Bu, dünyanın en uzun asma köprüsü olacağı anlamına geliyor.

PROJENİN AMACI VE BEKLENTİLER

Meloni hükümeti, köprünün Güney İtalya'nın kalkınmasını hızlandıracağını ve ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracağını savunuyor. Proje destekçileri, köprünün bölgede istihdam yaratacağını ve turizmi canlandıracağını da vurguluyor. Ancak, projenin çevresel etkileri, deprem riskleri ve yüksek maliyeti konusunda ciddi endişeler dile getiriliyor.

ELEŞTİRİLER VE TARTIŞMALAR

Bazı uzmanlar, 10 milyar Euro'yu aşması beklenen bütçenin, Sicilya'nın mevcut altyapı sorunlarını çözmek için daha verimli kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca, geçmişte mafya bağlantılı şirketlere kaynak aktarımı iddiaları da projenin tartışmalı yönlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tüm bu eleştirilere rağmen, Meloni hükümeti projenin hayata geçirilmesi konusunda kararlı görünüyor.

JEOPOLİTİK BOYUT VE TARİHSEL BAĞLANTI

Hükümet yetkilileri, köprünün sadece bir mühendislik harikası değil, aynı zamanda İtalya'nın ulusal birliğinin ve kalkınmasının sembolü olacağını ifade ediyor. Libya'nın Moskova yönetimiyle ilişkilerinin artması ve Akdeniz'de artan Rusya tehlikesi de İtalya'nın köprü projesini yeniden canlandırmasında etkili olduğu yorumları yapılıyor. Meloni, Haziran ayındaki NATO zirvesinde, 'Rusya'nın giderek daha fazla Akdeniz'e yöneldiğini görüyoruz' demişti. Sicilya ile İtalya arasında köprü inşa etme fikri antik çağlara kadar uzanıyor. 1970'lerden beri Sicilya'nın ekonomik kalkınması için önemli bir proje olarak değerlendiriliyor. 2005 ve 2011 yıllarında benzer projeler başlatılmış ancak daha sonra iptal edilmişti. İtalyan basınında Erdoğan-Meloni görüşmesine dair çarpıcı yorumlar yer alıyor: Türkiye artık oyun kurucu.