EKONOMİ
Yayınlanma : 30 Ocak 2026 04:17

Sigorta devlerinden rekor kâr: Türkiye Sigorta ve Hayat Emeklilik 35 milyar TL'yi aştı!

Sigorta devlerinden rekor kâr: Türkiye Sigorta ve Hayat Emeklilik 35 milyar TL'yi aştı!
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2025'te 35 milyar TL net kâr ile rekor kırdı. 5 yılda kârlılığını 13 kat artıran şirketler, sektör liderliğini pekiştirirken, BES'te 494 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı.

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2025 mali yılında elde ettikleri 35 milyar TL'lik net kâr ile hem kendi rekorlarını kırdı hem de sektörde dikkat çekici bir başarıya imza attı. Türkiye Varlık Fonu tarafından 2020'de yapılan 900 milyon dolarlık yatırımla kurulan bu iki önemli kuruluş, sadece 5 yıl gibi kısa bir sürede kârlılıklarını 13 kat artırarak hayat ve hayat dışı sigorta alanlarında açık ara lider konuma yükseldi.

5 YILDA 5.8 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜME

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, bu büyük başarının ardında yatan stratejileri ve büyüme hikayesini paylaştı. 2020 yılında üç kamu sigorta şirketinin birleşmesiyle yola çıktıklarını hatırlatan Çakmak, "Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik bugün 5,8 milyar dolar piyasa değerine ulaşmış durumda. Bu tablo, uyguladığımız doğru stratejinin, güçlü sermaye yapısının ve disiplinli büyümenin sonucudur" dedi. Hayat dışı sigorta sektöründe 147,1 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdiklerini ve en yakın rakiplerine göre yaklaşık 32 milyar TL'lik bir farkla liderliklerini sürdürdüklerini belirtti. Yangın branşında her 5 poliçeden 1'inin Türkiye Sigorta güvencesinde olduğunu vurgulayan Çakmak, sağlık ve kasko gibi bireysel ürünlerde de sigortalı sayısındaki hızlı artışa dikkat çekti. Sağlık sigortasında 1 milyon poliçeyi aştıklarını, kaskoda ise bu sayının 1 milyona yaklaştığını sözlerine ekledi.

ENFLASYON ALTINDA FİYAT POLİTİKASI VE GENİŞ FON YELPAZESİ

Türkiye Hayat Emeklilik tarafında da güçlü bir tablo çizildiğini belirten Çakmak, BES'te 494,1 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştıklarını ve en yakın rakiplerine göre 92 milyar TL daha büyük bir fon yönettiklerini ifade etti. Hayat prim üretimini ikiye katlayarak 29,3 milyar TL'ye çıkardıklarını dile getiren Çakmak, sigortayı toplumun her kesimi için erişilebilir kılma hedeflerini vurguladı. Enflasyonun altında bir fiyat politikası izlediklerini ve kasko, konut ve sağlık sigortalarında peşin fiyatına 12 taksit imkanını sürdürdüklerini açıkladı. Hatta 2026 yılının ilk çeyreğinde bireysel kasko ve sağlık ürünlerinde fiyat artışına gitmeme kararı alarak 2025 fiyatlarıyla devam edeceklerini duyurdu. Doğal afet risklerine karşı katastrofik koruma kapasitelerini 1,8 milyar dolardan 2,4 milyar dolara çıkardıklarını belirten Çakmak, yatırım performansına da değindi. 2025 yılında sektör ortalaması yüzde 58 iken, katılımcılara ortalama yüzde 65 getiri sağladıklarını ve altından hisse senedine, kira sertifikalarından tarım ve gıda fonlarına kadar 48 farklı fonla sektörün en geniş fon yelpazesini sunduklarını söyledi.