Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda Türkiye'nin ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bakan, bu kritik duruma karşı tüm sektörlerden acil önlem alınması gerektiğini vurgulayarak herkesi su tasarrufuna davet etti.
YAĞIŞLARDA DRAMATİK DÜŞÜŞ
Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde yağışların uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 26,5 oranında azaldığını bildirdi. Özellikle 1 Ekim 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasındaki yağış miktarının, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,4 daha düşük kaydedildiğini açıklayan Yumaklı, bu durumun su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle tüm sektörlere su kayıp ve kaçaklarının en aza indirilmesi ve suyun çok daha verimli kullanılması yönünde güçlü çağrıda bulundu.
YENİ KANUNLAR VE BARAJ PROJELERİ
Kuraklık riskine karşı hazırlanan acil eylem planlarının titizlikle uygulandığını belirten Bakan Yumaklı, Su Kanunu ve Taşkın Kanunu taslaklarının tamamlandığını ve yakın zamanda kamuoyunun görüşüne sunulacağını açıkladı. Barajlardaki doluluk oranlarının yakından takip edildiğini söyleyen Yumaklı, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Melen Barajı'ndaki rehabilitasyon çalışmalarının tamamlandığını, yapım ihalesinin bu yıl sonunda gerçekleştirileceğini ve barajın 2027 yılı sonunda su tutmaya başlayacağını duyurdu.
TARIM VE ŞEKER SEKTÖRÜNDE ÖNLEMLER
Tarım sigortası sistemi TARSİM kapsamında önemli güncellemeler yapıldığını aktaran Yumaklı, limon, mandalina ve portakal gibi ürünlerde sıcak hava ve güneş yanıklığı zararlarının tamamen teminat altına alındığını belirtti. Ayrıca zirai don teminatı prim desteğinin yüzde 70'e yükseltildiğini hatırlattı. Şeker sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan, TürkŞeker'in 14 fabrikasıyla sektördeki lider konumunu sürdürdüğünü ve özelleştirme sonrası hiçbir fabrikanın kapanmadığını vurguladı. 2025 yılında denetimlerin 2 bine çıkarıldığını ve usulsüzlükler nedeniyle 600 milyon lira ceza uygulandığını bildiren Yumaklı, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 2,5'te sabit tutulduğunu ekledi. Belediyelerin de tasarruf yapması gerektiği mesajını veren Bakan, yöresel ürünlerin markalaşması için destek verileceğini de ifade etti.


