Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasa dışı e-imza üretimiyle sürücü belgesi sınavlarında değişiklik yapıldığı ve mesleki eğitim sertifikaları oluşturulduğu tespiti üzerine başlattığı soruşturmanın üçüncü dalgası tamamlandı. Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Ziya Kadiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 123 kişi hakkında iddianame düzenlendi.
ÖRGÜTÜN FİZİKİ FAALİYETLERİ ORTAYA ÇIKTI
Soruşturma kapsamında ilk kez şüphelilerin fiziki olarak belge oluşturduğu ve bu belgelerle işletme açıldığı belirlendi. Kadiroğlu'nun örgüt üyelerine talimat verdiği, toplantılar düzenlediği ve kod isimler kullandığı tespit edildi. İddianame, birleştirme talebiyle Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
GEÇMİŞ SORUŞTURMALAR VE CEZA TALEPLERİ
Sahte e-imza soruşturmaları 7 Ocak'ta, kamu kurumlarındaki yöneticilerin e-imzalarının kopyalanması ve sistemlere yetkisiz erişim sağlanması üzerine başlatılmıştı. Önceki soruşturmalar sonucunda 199 sanık hakkında dava açıldı. Şüpheliler arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı ve Yükseköğretim Kurulu personeli de yer alıyordu.
YÜKSEK CEZA İSTEMLERİ VE DENETİM SÜRECİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 134 sanık hakkında "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanuna Muhalefet", "resmi belgede sahtecilik" ve "bilişim sistemine girme" suçlarından 6 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Ayrıca Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanı talimatıyla inceleme başlatarak elektronik imza süreci ve ilgili kamu kurumlarının bilgi sistemlerinin güvenliğini araştırıyor.


