Suriye Demokratik Güçleri (SDG/PKK), 10 Mart'ta Şam hükümetiyle imzaladığı entegrasyon anlaşmasını uygulamada direnç gösteriyor. Bu durum, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'yı önemli bir uyarı yapmaya itti.
SON UYARI VE ASKERİ TEHDİT
Şara, SDG/PKK'nın yıl sonuna kadar orduya entegre olmamasının Türkiye'yi askeri harekete geçirebileceği konusunda uyardı. Anlaşma gereği, yabancı olmayan savaşçıların orduya katılması ve örgütün kontrolündeki tesislerin hükümete devredilmesi bekleniyordu. Şara, sorunların diplomatik yollarla çözülmesini tercih ettiklerini, ancak bazı kliklerin anlaşmanın uygulanmasını engellediğini belirtti.
ABD'NİN YAKLAŞIMI VE BÜTÇE KESİNTİSİ
Suriye Dışişleri Bakanı Es'ad Hasan el-Şeybani'nin Washington ziyaretine denk gelen bu uyarı, ABD'nin yaklaşımını da gözler önüne seriyor. ABD'nin Suriye'deki diplomatik misyonunda SDG/PKK destekçileri tasfiye edilirken, Pentagon da örgüte ayrılan bütçeyi 147 milyon dolardan 130 milyon dolara düşürdü. ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi beklenen Şara'nın bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.
DİPLOMASİ VE GÖRÜŞMELER
Şeybani, Washington'da ABD yetkilileriyle görüşerek Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ve Sezar yaptırımlarının kaldırılmasını ele aldı. Suriye Büyükelçiliği de yeniden açıldı. Şara'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a gideceği ve Trump ile görüşeceği bildiriliyor. Bu görüşmede SDG/PKK sorununun önemli bir yer tutacağı tahmin ediliyor.


