EKONOMİ
Yayınlanma : 26 Ocak 2026 07:27

Suriye'de enerji dengeleri değişiyor: YPG'den alınan bölgelerde büyük potansiyel var

Suriye'de enerji dengeleri değişiyor: YPG'den alınan bölgelerde büyük potansiyel var
Suriye'de YPG'den kurtarılan bölgelerdeki enerji kaynakları, yeni bir enerji denklemi oluşturuyor. Haseke ve Deyrizor'daki rezervler, YPG'nin ekonomik gücünü zayıflatıyor.

Suriye'de YPG/SDG terör örgütünden kurtarılan bölgelerdeki petrol ve doğal gaz kaynakları, askeri ve siyasi değişimlerin enerji denkleminde büyük bir dönüşüm yarattığını gösteriyor. Haseke'nin güneyi, Kamışlı-Malikiye hattı ve Deyrizor'un kuzeyinde yoğunlaşan bu sahalarda milyarlarca varil potansiyel bulunuyor.

Haseke'nin Güneyinde Enerji Havzası Belirlendi

Haseke şehrinin güneyinde yer alan ve YPG'nin kontrolünden kurtarılan 13 ayrı petrol ve gaz sahasında yaklaşık 1,3 milyar varillik rezerv tespit edildi. Şeyh Süleyman, Şeyh Mansur, El Hol, Tişrin, Goune, Gebe ve Cübessah gibi sahalar, birleştiğinde bölgenin stratejik bir enerji havzası olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Tişrin sahasındaki 400 milyon varili aşan tahmini rezerv, Haseke güneyinin uzun süredir çatışmaların merkezi olmasının nedenlerini açıkça ortaya koyuyor.

Deyrizor Kuzeyindeki Kazanımlar YPG'nin Ekonomisini Zayıflatıyor

Deyrizor'un kuzeyinde Margada, Ebu Kasap, Derro, Raşid, Atilla, İsbah, El Tabiye ve Cafra gibi 12 sahada toplam 1,1 milyar varillik rezerv bulunuyor. İsbah ve El Tabiye sahalarının yüksek tahmini rezervleri, Fırat havzasının enerji açısından Suriye'nin bel kemiği olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu kazanımlar, YPG'nin doğu Suriye'deki ekonomik manevra kabiliyetini kısıtlayarak, petrol gelirleri üzerinden kurduğu yerel nüfuzunu zayıflatıyor. Kamışlı ile Malikiye arasındaki hatta, YPG'nin elinde kalan bölgelerde 4,4 milyar varillik rezerv bulunuyor. Örgütten alınan Yusufiye, Kirbah, Nakur, Ebu Gazel ve El Barde gibi sahalar, büyüklükleri arasında değişse de, petrol potansiyeli açısından önemli bir yer tutuyor. Suriye Petrol Şirketi, kurtarılan bölgelerde petrol çıkarmaya başladığını ve Humus ile Banyas rafinerilerine sevkiyat yapıldığını duyurdu. Önümüzdeki 4 ay içerisinde günlük petrol üretiminin 100 bin varile ulaşması bekleniyor.