Suriye basınının adı açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberlere göre, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şara'nın yarın Rusya'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaretin ana gündem maddelerinden birinin, devrik lider Beşar Esad'ın ülkesine iadesinin talep edilmesi olacağı aktarıldı.
ESAD HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI
Suriye'nin geçtiğimiz hafta, Aralık 2024'ten beri Rusya'ya sığınan Beşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardığı hatırlatıldı. Suriye 7. Soruşturma Mahkemesi Hakimi Tevfik el-Ali, Esad'a yöneltilen suçlamalar arasında kasten adam öldürme, ölüme sebebiyet veren işkence ve özgürlükten yoksun bırakma gibi eylemlerin bulunduğunu belirtmişti. Hakim El-Ali, Interpol aracılığıyla uluslararası düzeyde yaygınlaştırılabilecek bu kararın, sistematik ihlallerden sorumlu olanların yargılanmasına zemin hazırlayacağını ifade etmişti.
DERA OLAYLARI SAVAŞIN BAŞLANGICI OLDU
Suriye'deki halk hareketlerinin fitilini ateşleyen 2011 yılındaki Dera olayları da haberde yer buldu. Öğrencilerin rejim karşıtı yazılar yazması üzerine gözaltına alınıp işkenceye uğramaları, halkın büyük tepkisini çekerek kitlesel protestolara yol açmıştı. Güvenlik güçlerinin gösterileri şiddetle bastırması sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi ve yaralanmasıyla başlayan olaylar, kısa sürede ülke geneline yayılmış ve rejimin devrilmesi talebine dönüşmüştü. Dera'daki bu gelişmeler, Suriye iç savaşının ve insani krizin başlangıcı olarak tarihe geçmişti.


