GÜNDEM
Yayınlanma : 18 Ağustos 2025 18:36

Tahran'da su krizi: Eylül veya ekimde barajlarda su kalmayacak

Tahran'da su krizi: Eylül veya ekimde barajlarda su kalmayacak
İran'ın başkenti Tahran'da su krizi derinleşiyor. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, halkın iş birliği yapmaması durumunda eylül veya ekim aylarında barajlarda su kalmayacağı uyarısında bulundu ve acil tasarruf çağrısı yaptı.

18 milyondan fazla insanın yaşadığı Başkent Tahran'da su kaynaklarının hızla tükenmesi nedeniyle ciddi bir kriz yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yaptığı açıklamada, 'Eğer tüketimi azaltmazsak eylül ya da ekimde barajlarda hiç su kalmayacak' diyerek acil tasarruf çağrısında bulundu. Yetkililer, kentin birkaç hafta içinde ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısını tekrarlıyor.

AMİR KABİR BARAJI'NDA ACİL DURUM

Newsweek'in analizine göre, Tahran'ın en önemli su kaynaklarından Amir Kabir (Karaj) Barajı, 200 milyon metreküpün üzerinde su tutma kapasitesine sahip olmasına rağmen şu anda kullanılabilir hacminin yalnızca yüzde 6'sını barındırıyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın Sentinel-2 uydularından 2020-2025 arasında elde edilen görüntüler, su yüzeyindeki kaybın hızını ve ciddiyetini gözler önüne seriyor. Doğu ve kuzey Tahran'a su sağlayan Lar Barajı'nın doluluk oranı da yüzde 10'un altına düşerek alarm veriyor. 960 milyon metreküplük kapasiteye sahip bu barajda da durum oldukça kritik. Son beş yıla ait uydu karşılaştırmaları, göl yatağının büyük bölümünün kuruduğunu gösteriyor.

KURUYAN URUMİYE GÖLÜ

Kuzeybatı İran'daki Urmiye Gölü ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir zamanlar dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan Urmiye Gölü, aşırı sıcaklar, düşük yağış, buharlaşma ve binlerce kaçak kuyunun açılması nedeniyle kuruma noktasına geldi. Euronews'in haberine göre; İran Çevre Koruma Örgütü, 'Rapor edilecek bir seviye kalmadı' diyerek felaketin boyutunu ortaya koydu. Uzmanlar, gölün tamamen yok olması halinde zehirli tuz fırtınaları, kitlesel hayvan ölümleri ve solunum yolu hastalıklarında artış olacağı uyarısında bulunuyor. Hükümet, su ve elektrik tüketiminin azaltılması için halktan destek istiyor. Hükümet Sözcüsü Fatemeh Mohajerani, 'Su ve elektrikteki enerji dengesizliğini halkın da desteğiyle, tasarruf ve tüketim yönetimiyle çözmek zorundayız' dedi. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da çağrısını yineleyerek, 'Tahran'da eğer halk iş birliği yapmaz ve tüketimi kontrol altına almazsa, barajlarda eylül ya da ekimde hiç su kalmayacak' diye konuştu. Su kaynaklarının hızla tükenmesi yalnızca tarımı ve enerji üretimini tehdit etmekle kalmıyor; hava kalitesini bozarak halk sağlığını da ciddi biçimde riske atıyor. Krizin, bölgesel gıda tedarik zincirleri ve ticaret üzerinde olumsuz etkiler yaratması bekleniyor. Tahran’daki kritik rezervler erirken, yetkililer acil önlemleri devreye sokuyor ve vatandaşlardan su ile elektrik tüketimini kısmalarını istiyor.