Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek faizle enflasyonu düşürmenin zorluğunu dikkate alarak 2026 ve 2027 hedeflerini yükseltti. Yılın üçüncü enflasyon raporunda, Merkez Bankası ara hedef uygulamasına geçtiğini duyurdu. İstanbul Finans Merkezi'nde bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025 yıl sonu enflasyonu için ara hedeflerini yüzde 24 olarak koruduklarını açıkladı. Önceki raporda 2025 için yüzde 19-29 olan tahmin aralığı, yüzde 25-29'a revize edildi.
ARA HEDEF TAAHHÜTÜ
Merkez Bankası, 2026 yıl sonu enflasyon tahminini ara hedef olarak yüzde 16'ya çıkardı. Önceki raporda bu tahmin yüzde 12 seviyesindeydi. 2026 sonu tahmin aralığı da yüzde 13-19 olarak belirlendi. 2027 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 8'den yüzde 9'luk bir ara hedefe yükseltildi. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor. Karahan, ara hedeflerin taahhüt ve çıpa işlevi göreceğini vurguladı. 'Bundan böyle, veri akışına bağlı olarak revize edebileceğimiz enflasyon tahminlerimizin yanı sıra, rapor dönemleri arasında olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece değiştirmeyeceğimiz ara hedeflerimizle karşınıza çıkacağız,' dedi.
HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ ATALET
Karahan, tüketici enflasyonunun temmuzda, 2024 Mayıs zirvesine göre 42 puan düştüğünü belirtti. 'Ağustos öncü verileri ana eğilimde kademeli yavaşlamanın devamına işaret ediyor. Enflasyon son üç ayda piyasa beklentilerinden düşük gelse de, hizmetteki atalet tahminlerimizin üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Gıda grubunda zirai dona rağmen enflasyonda yavaşlama görüyoruz. Ancak son aylarda artan sıcaklıklara bağlı olarak bazı bölgelerde kuraklığın belirginleştiğini görüyoruz. Bu durum gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırıyor.' diye konuştu. Geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek kalemlerin dezenflasyonu yavaşlattığını belirten Karahan, ilk yedi ayda eğitim ve kira kalemlerinin enflasyonda öne çıktığını, kira enflasyonunun ise öngörülenden daha dirençli olduğunu söyledi. İkinci çeyrekte üretim büyümesinin yavaşladığını, özel tüketimin büyümeye katkısının gerilediğini ve anket bazlı göstergelerin sanayide zayıflayan bir görünüme işaret ettiğini de sözlerine ekledi. Merkez Bankası Başkanı, para politikasında sıkı duruşun süreceğini ifade etti.


