Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılının üreticiler ve ticaretle uğraşanlar için umut verici bir yıl olacağını duyurdu. Bakan Bolat, ihracatta elde edilen rekorlara dikkat çekerek, "Üretimi artırdık, ticareti güçlendirdik ve mal ile hizmet ihracatında tarihimizin en yüksek seviyelerine ulaştık. Serbest bölgelerden yüksek teknolojili üretime, ticaret diplomasisinden gümrük güvenliğine kadar her alanda kararlılıkla ilerliyoruz" şeklinde konuştu.
İÇ PİYASADA REKABETİN GÜÇLENDİRİLMESİ
İç piyasada adil rekabetin sağlanması ve tüketici haklarının korunması amacıyla 81 ilde saha çalışmaları yaptıklarını bildiren Bakan Bolat, esnafın her zaman desteklendiğini vurguladı. Kaçakçılıkla kararlılıkla mücadele ederek kamu zararlarını önlediklerini belirten Bolat, "Ürün güvenliğinde, ticarette ve denetimde devlet ciddiyetini hissettirdik. 2025, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği hedef doğrultusunda, 'Güçlü Türkiye' vizyonuna doğru emin adımlarla ilerleyeceğimiz bir yıl olacak. 2026'da da aynı kararlılıkla yatırımları artırmak ve istihdamı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Yüce Allah'ın izniyle Türkiye Yüzyılı, ticaretin yüzyılı olacaktır" dedi.
KASIM AYI DIŞ TİCARET RAKAMLARI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kasım ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Bakan Bolat, kasımda ihracatın yıllık bazda yüzde 1,3 artışla 22,5 milyar dolara ulaştığını ve ocak-kasım döneminde ihracatın geçen yıla göre yüzde 3,6 artışla 247 milyar dolar olduğunu belirtti. Yıllık mal ihracatının 270,4 milyar dolar seviyesine geldiğini ifade eden Bolat, yılın 11 ayında mal ihracatının çoğunlukla arttığını ve bu süreçte 4 kez aylık mal ihracatı rekoru kırıldığını açıkladı. Öncü göstergelerin aralık ayında daha güçlü bir ihracat beklentisi yarattığını vurgulayan Bolat, kasım ayında ithalatın yıllık bazda yüzde 2,6 artışla 30,5 milyar dolara çıktığını ve dış ticaret açığının 8 milyar dolar olduğunu dile getirdi.


