Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla görkemli bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Japonya Savunma Bakanı Gen Nakatani de katılarak, etkinliğe katılımın önemini vurguladı.

DİPLOMASİ VE ASKERİ İŞBİRLİĞİ
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul’un ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona, Japonya Savunma Bakanı Yardımcısı Taro Honda, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) Kurmay Başkanı Koramiral Koji Yagi ve Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF) Hava Kurmay Koleji Komutanı Korgeneral Masahiro Kuramoto gibi üst düzey isimler de katıldı. Tokyo Büyükelçiliği personeli ve yabancı ülke temsilcileri de resepsiyonda hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resepsiyon için gönderdiği mesaj, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından okundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve yurt dışında yaşayan Türklerin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı. Büyük Taarruz Harekâtı’nın, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile 30 Ağustos 1922’de zafere ulaştığını hatırlatan Erdoğan, şehit ve gazilerle birlikte milletin ortaya koyduğu destansı mücadelenin işgalcilerin sinsi emellerini hüsrana uğrattığını belirtti. Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos Zaferi’nin en önemli üç unsurunu; millet, milletin iradesi ve kahraman ordu olarak ifade ettiğini vurguladı. Günümüzde teröre karşı verilen mücadeleye de değinen Erdoğan, 86 milyon vatandaşla birlikte huzurlu bir Türkiye inşa etme çabalarından bahsetti. Gazze ve Filistin’deki durumu da ele alan Erdoğan, zalime karşı mazlumun yanında dimdik durulacağını ve hakkı haykıracağını belirtti. Büyük Zafer’in Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını şükranla andığını da sözlerine ekledi.

SAVUNMA SANAYİİ İŞBİRLİĞİ
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul, resepsiyonda yabancı ülke temsilcilerini ağırlamaktan duyduğu onuru dile getirdi. 30 Ağustos’un Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırladığını ve Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık prensiplerine bağlılığının kanıtı olduğunu vurguladı. Japonya Savunma Bakanı Gen Nakatani ise, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki teknolojik gelişmişliğinden hayran kaldığını ve Türkiye’nin bu alanda diğer ülkelerden 1-2 adım önde olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi durumda olduğunu ve bu ilişkileri daha da geliştirmek için çalışacaklarını ifade etti.

