DÜNYA
Yayınlanma : 21 Eylül 2025 02:38

Trump: Afganistan, Bagram Hava Üssü'nü ABD'ye vermezse kötü şeyler olacak

Trump: Afganistan, Bagram Hava Üssü'nü ABD'ye vermezse kötü şeyler olacak
ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'ın Bagram Hava Üssü'nü ABD'ye geri vermezse kötü sonuçlar olacağı yönünde uyarıda bulundu. Trump, daha önceki açıklamalarında da Biden yönetimini üssü Çin'e terk etmekle suçlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nün ABD'ye geri verilmesi konusunda ısrarını sürdürüyor. Trump, sosyal medya hesabı Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda Afganistan'a sert bir uyarıda bulundu. "Eğer Afganistan, Bagram Hava Üssü'nü inşa eden ABD'ye geri vermezse, kötü şeyler olacak." dedi.

BAGRAM'IN ÖNEMİ

Trump, daha önceki açıklamalarında da Bagram Hava Üssü'nün önemine vurgu yapmış ve eski Başkan Joe Biden yönetimini, üssü Çin'in kontrolüne terk etmekle suçlamıştı. Üssün Çin'in nükleer silah üretim tesislerine yakınlığına dikkat çeken Trump, "Oradan asla vazgeçilmemeliydi." şeklinde konuştu. Trump, üssü geri almaları durumunda küçük bir ABD askeri varlığı kurmayı planladıklarını da belirtti.

TALİBAN'IN TEPKİSİ

Taliban Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Zakir Celali, Afganistan ile ABD'nin etkileşim kurabileceğini ancak ABD askerlerinin Afganistan topraklarında bulunmaması gerektiğini söyledi. Reuters haber ajansı ise ABD yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın planının ülkenin yeniden işgali anlamına gelebileceğini ve on binden fazla asker konuşlandırılmasını gerektirebileceğini belirtti. Ancak, şu anda aktif bir çalışma olmadığı ve bunun çok masraflı bir iş olduğu ifade edildi. Uzmanlar da üssün kontrol altına alınmasının ve korunmasının zorluğuna dikkat çekti.

20 YILLIK SAVAŞIN ANA ÜSSÜ

Bagram Hava Üssü, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlayan 20 yıllık Afganistan savaşında ABD güçlerinin ana üssü olmuştu.