Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verileri, dikkat çekici bir artışı gözler önüne serdi. Endeks, Ocak 2026'da bir önceki aya göre %4,06'lık bir yükseliş gösterirken, yıllık bazda ise %35,12'lik bir artış kaydetti. Bu, üreticilerin yurt dışındaki maliyetlerinde önemli bir yükseliş yaşandığını gösteriyor.
Sanayi Sektörlerinde Büyük Değişimler
Sanayinin iki ana sektörü olan madencilik ve taş ocakçılığı ile imalatta da belirgin artışlar kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığında yıllık bazda %57,00 artış yaşanırken, imalat sanayinde bu oran %34,76 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarına bakıldığında, ara mallarında %32,71, dayanıklı tüketim mallarında %46,09, dayanıksız tüketim mallarında %42,14, enerjide %11,00 ve sermaye mallarında ise %35,06'lık artışlar dikkat çekiyor.
Aylık Veriler de Yükselişi Destekliyor
Aylık bazda da artış eğilimi devam etti. YD-ÜFE imalat ürünleri, Ocak ayında bir önceki aya göre %3,94'lük bir artış gösterdi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık bazda %11,32'lik bir artış gözlemlenirken, imalat sanayinde bu oran %3,94 oldu. Ana sanayi gruplarında da ara mallarında %3,71, dayanıklı tüketim mallarında %5,50, dayanıksız tüketim mallarında %3,87, enerjide %4,75 ve sermaye mallarında %4,20'lik artışlar kaydedildi. Bu veriler, genel olarak üretici maliyetlerindeki artış eğiliminin sürdüğünü gösteriyor.


