Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dış ticaretine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2026 yılının ilk çeyreği için dış ticaret beklentilerine dair bir anket sonuçlarını paylaşan Bolat, ihracata yönelik beklentilerin arttığına dikkat çekti.
İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ YÜKSELDİ
'Dış Ticaret Beklenti Anketi' sonuçlarına göre, 2026 yılının ilk çeyreğinde ihracat beklenti endeksi bir önceki çeyreğe göre 3,9 puan artarak 109,2'ye ulaştı. Bu durum, ihracatçı firmaların geleceğe yönelik olumlu beklentilerini ortaya koyuyor. Ankete katılan firmalar, önümüzdeki üç aylık dönemde ilk kez ihracat yapmayı planladıkları ülkeler arasında ABD'yi ilk sırada, Polonya'yı ikinci, Macaristan'ı ise üçüncü sırada gösterdiler.
2025 YILINDA YENİ REKORLAR KIRILDI
Bakan Bolat, 2025 yılı aralık ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8'lik bir artışla 26 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleştiğini duyurdu. Bu rakamla birlikte aylık bazda en yüksek ihracat değeri kaydedilmiş oldu. Yılın tamamında ise Türkiye'nin ihracatı 273 milyar 434 milyon dolara ulaşarak tarihi bir rekora imza attı. Küresel ekonomideki zorluklara, artan rekabete ve zayıf dış talebe rağmen bu başarının elde edilmesi, Türk ihracatçılarının gücünü ve ülkenin üretim potansiyelini gözler önüne seriyor. Ticaret Bakanlığı olarak 2026 yılı için belirlenen 282 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz. Beklenti anketinin sonuçları da bu hedefe ulaşabileceğimizi destekler nitelikte.


