EKONOMİ
Yayınlanma : 13 Ocak 2026 08:04

Türkiye, kruvaziyer turizminde tarihi bir başarıya imza attı: 2 milyon yolcu sınırı aşıldı!

Türkiye, kruvaziyer turizminde tarihi bir başarıya imza attı: 2 milyon yolcu sınırı aşıldı!
Türkiye, kruvaziyer turizminde tarihi bir rekor kırarak 2022’de 2 milyon yolcuyu geçmeyi başardı. Bakan Uraloğlu, bu başarıyı duyurdu.

Türkiye'nin kruvaziyer turizminde kaydedilen başarılar, yapılan yatırımların etkisini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl, ülkemizi kruvaziyer gemileriyle ziyaret eden yolcu sayısı, tarihi bir rekor kırarak 2 milyonu geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün verilerine dayanarak bu önemli başarıyı duyurdu.

KRUVAZİYER TURİZMİNDEKİ BÜYÜME

Uraloğlu, Aralık 2025 itibarıyla limanlara 28 kruvaziyer gemisinin uğradığını ve bu sayının %16,3'lük bir artışla 40 bin 773 yolcuya denk geldiğini aktardı. Bu rakam, Aralık ayları bazında ulaşılan en yüksek kruvaziyer yolcu sayısı olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl genelinde kruvaziyer turizminde kaydedilen artış da dikkat çekici. Uraloğlu'nun açıkladığı verilere göre, limanlara gelen kruvaziyer gemisi sayısı, önceki yıla göre %15,1 artışla 1375’e ulaştı. Yolcu sayısı ise %13,2'lik bir artışla 2 milyon 138 bin 136 kişiye yükseldi. Bu, Türkiye'nin 2013 yılından bu yana kruvaziyer yolcu sayısında 2 milyonluk barajı aşmasını sağladı.

LİMANLARDAKİ YOĞUNLUK

Detaylı verilere göre, Aralık 2025'te İstanbul limanlarına 9 gemiyle 17 bin 739, İzmir Alsancak Limanı'na 6 gemiyle 11 bin 309, Kuşadası Limanı'na ise 6 gemiyle 5 bin 612 kruvaziyer yolcusu geldi. Diğer limanlar ise toplam 7 gemi ve 6 bin 113 yolcuya ev sahipliği yaptı. Yıllık bazda bakıldığında, Kuşadası Limanı 2025 yılında 617 gemi ile en çok kruvaziyer gemisinin uğradığı liman olmayı sürdürdü. İstanbul limanları 265 gemi ile ikinci, Bodrum Limanı ise 116 gemi ile üçüncü sırada yer aldı. Yolcu sayısında ise Kuşadası, 995 bin 843 yolcuyla liderliğini korurken, İstanbul limanları 625 bin 517 yolcuyla ikinci, Bodrum Limanı ise 138 bin 166 yolcuyla üçüncü sırayı aldı.