EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Aralık 2025 05:27

Türkiye'nin maden potansiyeli: Yeni sanayi devriminde kritik minerallerin rolü!

Türkiye'nin maden potansiyeli: Yeni sanayi devriminde kritik minerallerin rolü!
Uzmanlar, yeni sanayi devriminde kritik minerallerin önemine dikkat çekerek Türkiye'nin zengin maden potansiyeliyle küresel rekabette öne çıkabileceğini belirtiyor. Kurumlar arası iş birliği ve stratejik adımlar öneriliyor.

Kırşan, 'Kritik Mineraller Teknoloji Enstitüsü' veya 'Kritik Mineraller Başkanlığı' gibi kurumların kurulmasını önererek, Çin, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki küresel rekabetin ve ticaret savaşlarının temelinde yeni teknoloji materyallerinin (NTE) ve kritik minerallerin bulunduğunu belirtti.

YENİ BİR SANAYİ DEVRİMİNİN EŞİĞİNDEYİZ

NTE ve kritik minerallerin jeopolitik dengeleri yeniden şekillendirdiğini vurgulayan Kırşan, 'Yeni bir sanayi devriminin tam ortasındayız. Geleceğin düzeni mineral ekonomisine dayanacak. Dünya, 1970'lerde yaşanan petrol şoklarına benzer bir maden arzı kriziyle karşı karşıya kalabilir. Mineraller, petrolün yerini alacak yeni enerji kaynağı haline geliyor.' ifadelerini kullandı. Dijitalleşme, elektrifikasyon ve temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gelişmiş ülkelerin kritik ve stratejik minerallere erişimi 'milli güvenlik meselesi' olarak görmeye başladığını ve bu nedenle talebin artmasının beklendiğini ekledi.

TÜRKİYE'NİN MADEN POTANSİYELİ VE KÜRESEL REKABET

Kırşan, geçen yıl itibarıyla kritik minerallerin küresel üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini Çin'in kontrol ettiğini hatırlatarak, coğrafi konumu ve maden potansiyeliyle Türkiye'nin de bu alanda ön plana çıktığını söyledi. Türkiye'nin madencilikte adı geçen 168 ülke arasında maden çeşitliliğinde 8'inci, rezervde 22'nci ve değerde 28'inci sırada yer aldığını belirten Kırşan, 'Ülkemizin yeraltı kaynakları, çeşitlilik ve rezerv açısından geleceğin teknolojilerine yön verecek bir potansiyele sahip. Günümüzün en çok tartışılan NTE'leri alanında Türkiye, önemli aday ülkelerin başında geliyor.' şeklinde konuştu. Bu durum, Türkiye'nin öncü ülkelerle iş birlikleri yapması için de önemli bir fırsat sunuyor.