Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen TIF 2026-Turizm Yatırım Forumu, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada Türkiye'nin turizmdeki yükselişine dikkat çekti.
REKORLAR KIRILIYOR, DÜNYA LİGİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Bakan Ersoy, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Türkiye'nin 2017'de dünyada en çok turist ağırlayan ülkeler arasında 8'inci sırada yer alırken, 2024 itibarıyla 4'üncü sıraya yükseldiğini müjdeledi. Turizm gelirlerinde de büyük bir sıçrama yaşandığını belirten Ersoy, "Geçen yıl turizm gelirimiz 65 milyar 231 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine çıktı. Bu rakam, 2017'ye kıyasla yüzde 109'luk artış anlamına geliyor. Bu başarı, nitelikli turizm ve yüksek katma değerli yatırım stratejimizin sonuçlarını gösteriyor; Türkiye artık küresel bir turizm ve yatırım ülkesi haline gelmiştir." dedi. Bu yıl için 68 milyar dolarlık turizm geliri hedefini yineleyen Ersoy, Türk turizminin küresel ölçekte güçlü bir aktör haline geldiğini vurguladı.
GELECEK VİZYONU VE YENİ HEDEFLER
Foruma katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC'ye yapılan yatırımların stratejik önemine değindi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise, İstanbul turizmine dikkat çekerek şehrin otel gelirlerini artıracak politikaların üretilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son üç yılda turizm sektörüne 2,2 milyar dolarlık kredi sağladıklarını aktardı. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ise, dernek olarak yaptıkları modellemelerde turizm gelirlerinin 2030'da 120 milyar dolara erişeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.


